Региона

Състезатели от 17 държави ще участват в Международния турнир по информатика за напреднали в Шумен

Община Шумен, Шуменският университет и Школа А&Б организират 15 издание на международния турнир по информатика IATI.

В надпреварата ще участват 477 момчета и момичета от 17 държави. Патрони на турнира са президентът на Република България Румен Радев и проф. д-р Наталия Витанова, ректор на Шуменския университет. IATI ще се проведе от 16 април до 21 април, като състезателните дни са 19 и 20 април. Своите знания в тазгодишното издание на турнира ще премерят информатици от България, Азербайджан, Армения, Босна и Херцеговина, Грузия, Египет, Израел, Киргизстан, Молдова, Пакистан, Румъния, Саудитска Арабия, Туркменистан, Украйна, като участниците от Беларус, Русия и Татарстан ще се състезават под неутрален флаг. От големите сили в информатиката отсъстват само Китай и САЩ.

Шуменските участници са 41, сред които са Даниел Койнов, Серкан Рашид, Симона Христова, Весела Николова, Нермин Идириз, които са част от националните отбори на България.

Златни спонсори на турнира са „Алкомет“ АД и “Автомагистрали – Черно море” АД – Шумен, сребърни – Нетпик, Софтуни и Владимир Йолов.

За организацията на престижната надпревара днес на пресконференция говориха Бисерка Йовчева, зам.-ректорът на ШУ „Епископ Константин Преславски“ Станимир Железов и Даниела Савчева, директор на дирекция „Образование“ в община Шумен.

„Този турнир, който е известен като международния есенен турнир, от тази година се нарича Международен турнир по информатика за напреднали. Причината за смяната на името и времето на провеждане са сондажи с представители на различни държави, като всички се обединиха около идеята състезанието да се провежда през пролетта и да се използва за селекция на националните отбори на страните“, обясни Бисерка Йовчева и допълни, че и тази година турнирът се очертава да е на много високо ниво. Турнирът е много ценен в някои държави и за медалистите се отпускат стипендии след това. Той е единственият, който позволява да се срещат силни и не толкова силни състезатели и то в две възрастови групи. За съжаление, той не е включен в календара на Министерството на образованието и науката в България“, каза още Йовчева.

Тя обясни, че надпреварата ще се проведе по хибридно – присъствено и онлайн. Това се налага заради факта, че за някои участници, е трудно да организират пътуване до България. 135 от регистрираните ще са тук в Шумен, останалите ще решават задачи на специален сайт-площадка. Утвърдени са строги правила за феърплей-ще се записва участието на всеки състезател, след което записът ще се публикува. Бисерка Йовчева благодари на община Шумен, която е осигурила 15 000 лв. за организацията на турнира, помага и с наградите, и логистиката. От името на общината Даниела Савчева пожела успех на надпреварата и на участниците.

Домакин на присъственото състезание ще е Шуменският университет. „За нас е чест, че сме партньор на този турнир. Важно е този турнир да се развива и да става все по-силен и за това с удоволствие се включваме в организацията и провеждането му“, заяви зам.-ректорът на ШУ Станимир Железов.

Припомняме, че Международният турнир по информатика в Шумен се провежда за първи път през 2009 г. по инициатива на Бисерка Йовчева и Емил Келеведжиев. IATI е единственото международно състезание по информатика, което се провежда в две възрастови групи: младежка (junior) – за ученици до 15.5 години и старша възраст (senior) – за ученици от гимназиална степен.

Председател на журито, което ще селектира задачите за турнира, е проф. Емил Келеведжиев.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest