Региона

С прожекция на филм и представяне на книга в Бургас си спомняме за писателя Любен Петков

С прожекция на филма „Ние сме болката“ на режисьора и сценарист Боян Папазов и представяне на книгата „Недоказани убийства“ /ИК „Знаци“/ днес, 11 юни от 189.00 часа в Регионалната бибилиотека „Пейо К. Яворов“ ще си спомним за писателя Любен Петков по повод 85 години от рождението му.

Филмът „Ние сме болката“ и книгата „Недоказани убийства“ се свързаха през годините по един необясним, но всъщност логичен начин. Филмът на Боян Папазов – „Ние сме болката“ е за тримата нестандартни писатели и „духовни братя“ – Любен Петков, Рашко Сугарев и Биньо Иванов, а книгата на Любен Петков „Недоказани убийства“ (ИК Значи) е посветена на най-близките му приятели – Биньо Иванов и Рашко Сугарев.

„Недоказани убийства“ съдържа разкази за Бургас, морето и Странджа. Героите в книгата – назовани с истинските им имена или не, са реални и разпознаваеми. В книгата писателят споделя с читателя отколешната вина и наранена душа за стореното зло от човека – унижаващ и убиващ човека, откакто е станал човек.

Любен Петков е роден на 3 юни 1939 г. в странджанското село Крушевец. Средното си образоване завършва във Варна, висшето – във Варненския икономически институт. Работи като журналист и редактор във вестник „Народна младеж“, издателство „Български писател“, списание „Съвременник“. От 1993 е директор на издателство „Отечество“. Някои от заглавията на издадените негови книги са: „Зелени кръстове“, „Порта с лъвче“, „Календар“, „Преображение Господне“, „Убийство“, „Градът на истината“, „Сватбата на Акакий“, „Сладкишът на доктор Сириус“ и други. Носител е на престижни литературни награди.

През 2005 г. получава Голямата литературна награда на Бургаския регион „Златен Пегас“ за цялостно литературно творчество. Почетен гражданин е на Бургас. Книгите му са преведени на руски, сръбски, полски, унгарски, чешки, испански и други езици.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest