С призив: „Бъдете разумни!“, Районен съд – Дупница и Районна прокуратура гостуваха на ученици от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ като част от Образователната програма на ВСС

Съдия Страхил Гошев от Районен съд – Дупница и прокурорът от Районна прокуратура Марияна Кожухарова се срещнаха с ученици от 6- те класове на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в град Дупница.

Те запознаха децата с професиите – следовател, прокурор, съдия и статута на магистратите. Коментирани бяха престъпленията – убийство, държане и разпространение на наркотици, трафик на хора, управление на МПС без свидетелство за управление или след употреба на алкохол и наркотични вещества. Срещата бе част от Образователната програма на ВСС и МОН „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури през учебната 2020/ 2021 г.”

„Бъдете разумни!“, призова учениците съдия Страхил Гошев, като изрази убеденост, че те ще бъдат достойни граждани на Република България. Като наказателен съдия, той им показа и разказа за Наказателния кодекс и Наказателно- процесуалния кодекс. Възможните наказания според НК са от най- лекото – „Обществено порицание“ до най- тежкото „Доживотен затвор, без право на замяна“. „Съдът е мястото, където трябва да тържествува Истината“, заключи съдия Страхил Гошев. След негови въпроси, учениците определиха „убийството“ като най- тежкото престъпление, а той им насочи вниманието към не по- малко тежките престъпления свързани с наркотици и с трафик на хора. Коментирана бе темата и с киберпрестъпленията и възможните опасности, които крият интернет и социалните мрежи.

Прокурор Марияна Кожухарова акцентира на работата на прокурора и на търсенето на доказателства за разкриване на престъпленията, като даде примери с кражбите и държането или разпространението на наркотични вещества. Тя призова децата да не участват в прояви на агресия, да бъдат толерантни един към друг и да сигнализират, когато са станали свидетели на престъпление.

Всеки един от учениците получи комплект от образователните дипляни на ВСС, а най- активните в дискусията получиха и Конституцията на Република България, за спомен от срещата.

Районен съд – Дупница участва в Образователната програма на Висшия съдебен съвет и МОН, съвместно с Районна прокуратура – Кюстендил, териториално поделение в Дупница.

Pin It on Pinterest