С изпълнение на кларинет стартира проект за Еньовден в Йоглав

С автентична народна мелодия на кларинет, в изпълнение на Георги Хитов, Народно читалище „Пробуда 1926 г.“ в село Йоглав, община Ловеч, на 5 юни стартира изпълнението на проект „Еньовден в родния край“ по  определени приоритети от Общински фонд „Култура“ за финансово подпомагане на културни дейности за 2019 г.

Целта на проекта е да се съхрани народния обичай „Еньовден“ като предпоставка за опазване на нашата идентичност чрез културни традиции от региона, утвърждаване на местните традиции и обичаи като значими за младото поколение; да се разширят познанията за билкови храни и напитки, народните лекове с билки, произлезли от народната традиция и здравословния начин на живот сред природата.

Дейността, която даде старт на проекта, беше запознаване с народния празник „Еньовден“ и представянето на литературно-музикална инсценировка по книгата на Еленка Щерева „За всяка болка има билка“ от координатора на проекта и самодейци от ФГ „Югла“ село Йоглав.

Домакин на събитието беше партньорската организация „Детско полицейско управление“, с ръководител Детелина Карапетрова, начален учител при СУ „Тодор Кирков“ Ловеч. Директорът на училището Симеон Колев приветства с добре дошли всички ученици, родители, учители и гости. Специалното присъствие на РУ на МВР Ловеч , в лицето на началника главен инспектор Златин Михайлов и инж. Виолета Маринова, полицейски инспектор и Областен координатор на програмата „Детско полицейско управление“, доказа големия интерес от страна на институцията към съвместния проект.

В първата проектна дейност участва и Валентин Вълев, ръководител на партньорската организация „Зона Ловеч“, заедно със свои доброволци. Партньорът-домакин на събитието беше подготвил участие в инсценировката на ученици и баби, облечени в типични за празника бели тъкани ризи и народни носии. Партньорските организации получиха книгата „За всяка болка има билка“, а на всички присъстващи бяха раздадени диплянки по стихотворния сценарий, изработени от изпълнителите на проекта.

Не мина и без бабината топла питка и домашни курабии. Тази първа проектна дейност се превърна в малък билков спектакъл, наситен с много емоции, музика, танци, примесени с аромата на огромния букет от лековити треви и цветя, набрани от йоглавските поляни. Това беше един вид подготовка за участие в самия празник, който се чества всяка година на 24 юни.

Народно читалище „Пробуда 1926 г.“ е с доказан опит в пресъздаване, съхраняване и предаване на поколенията на местното фолклорно богатство, традиции и обичаи. Ежегодното изпълнение на обичая „Еньовден“ е едно от тях. Координатор на проекта „Еньовден в родния край“е Еленка Щерева, секретар на читалището. Основна целева група е фолклорна група „Югла“. Партньори с доказани проектни дейности са Сдружение „ Екомисия 21 век“-Ловеч, с ръководител Галина Петрова; Сдружение „Зона Ловеч“ с ръководител Валентин Вълев и „Детско полицейско управление“ при СУ „Тодор Кирков“ с ръководител Детелина Карапетрова. Предвидени са няколко съвместни дейности, които ще завършат със заснемане на филм в деня на самия обичай „Еньовден“, за да се съхрани за поколенията.

Pin It on Pinterest