Региона

С богата съпътстваща културна програма отбелязваме 245-и Традиционен пролетен панаир

Богата програма с концерти и други съпътстващи културни събития в рамките на 245-ия Традиционен пролетен панаир (13-19 май) е подготвила Община Търговище.

Това обяви на пресконференция днес кметът д-р Дарин Димитров. В нея участваха още секретарят на Общината Христалина Халачева и Татяна Титкова, прокурист на официалния партньор на панаира – фирма „Мебел Стил“.

„Подобни мащабни събития са невъзможни без подкрепата на бизнеса. Затова благодаря на всички местни фирми, които ни подкрепиха. И този път сме се постарали програмата да е разнообразна, за да може да намери всеки по нещо, което го вълнува и което харесва“, каза д-р Димитров.

И през тази година посетителите на панаира ще могат да се насладят на концертите от #МузикаленПаркФест, който ще се проведе на сцената в парка „Борово око“. Той ще бъде открит на 13 май с концерти на съставите на Центъра за младежки дейности и инициативи, и на Нели Петкова. В Деня на Търговище, 14 май, концертите също са два – на Михаела Маринова и на група „Остава“. Непосредствено след края на последния концерт, ще има и светлинно дрон шоу. На 15 май гостува Дара Екимова, а 16 май е запазен за изява на местни състави. В петъчния 17 май, от 18:30 ч., започва концерт на квартет „Славей“, а в 20:00 ч. на сцената излизат „Молец“. В събота, 18 май, #МузикаленПаркФест ще бъде закрит от „Акага“.

На 14 май ще се състои церемонията по въвеждане в употреба на персонализираната винетка към пощенска марка и пощенска картичка, посветени на панаира. Те бяха изработени след конкурс за художествен проект, обявен от Общината. Началото на събитието е в 17.00 ч., в Художествена галерия „Никола Маринов“.

В рамките на панаирната седмица Община Търговище се включва и в информационната кампания #ПромениКартинката на компания „Филип Морис България“. Целта на кампанията е да фокусира вниманието върху глобалния проблем с неправилно изхвърлените фасове и да провокира по-отговорно гражданско и потребителско поведение. В близост до сцената на #МузикаленПаркФест ще бъде разположена изложба с послания и визии, които показват мащаба на проблема. На 15 май ще се състои информационно събитие, на което официално ще бъде открита изложбата.

За втори пореден път в Алеята на занаятите ще има фермерски и занаятчийски пазар. Той ще се проведе в дните от 13 до 18 май, заяви секретарят на Общината Христалина Халачева. „39 са участниците през тази година. Очакваме производители на сливи, мармалади, орехи, шипки, натурална козметика, лавандула, сладкиши, лимонади, микрозеленчуци, занаятчийска паста и други“, разясни Халачева.

В панаирната седмица ще се състои и традиционната киноложка изложба, както и тържеството „Златни младоженци“, по време на което 6 семейни двойки с 50-годишен брак ще подновят брачните си клетви. Отново ще се проведе онлайн играта „Намери петлето“ във фейсбук страницата на панаира. Условията ще бъдат обявени на 13 май.

Татяна Титкова от „Мебел Стил“ обяви, че по традиция фирмата ще подкрепи и инициативата „Бебе на панаира“. Ще бъдат осигурени матрачета за всички бебета, родени в дните от 13 до 19 май. Подготвени са и други 245 награди за посетителите на панаира.

На търговското изложения в залите на художествената галерия и площите пред нея ще участват 75 фирми. Други 120 са заявили участие във веселия панаир с атракциони.

Пълната програма на пролетния панаир ще бъде публикувана в уебсайта на Община Търговище и фейсбук страницата „Традиционен пролетен панаир Търговище“.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest