Руска компания представи програмата „Умен град“ във Варна

Програмата „Умен град“, която съдържа комплекс от цифрови решения за управление на процесите в градския живот, бяха представени днес от представители на „Русатом – Инфраструктурни решения” пред зам.-кмета на Община Варна Коста Базитов и Деян Пейчев, експерт по информационни технологии и общински съветник в ОбС – Варна.

В срещата участваха Алексей Голубев, генерален директор „Цифрови платформи и решения за умен град“ към „Русатом – инфраструктурни решения“, Константин Артюшин – търговски представител на Руската федерация в България, генералният консул на РФ във Варна Владимир Климанов. Срещата се организира по предложение и с подкрепата на посланика на Руската федерация в България Н. Пр. Елеонора Митрофанова.

Подходът на „Русатом” е в използване на методологията „Пестелив умен град” – LEAN SMART CITY. Това е технология на непрекъснати подобрения, създадена специално за потребностите на малките и средни градове, с прилагане на съвременни дигитални инструменти за събиране и анализ на данни. Те са свързани с метеорологично наблюдение, работа на битови съоръжения, електрозахранване на сгради, движение на транспорта, режим на светофарите, култура, здравеопазване и други. Цялата информация се акумулира в единна платформа, а обработката на данните позволява да се повиши значително ефективността на работа чрез вземане на по-точни стратегически решения и активното участие на гражданите, обясни Алексей Голубев. Зам.-кметът Коста Базитов посочи от своя страна, че е впечатлен от програмата, която дава големи възможности за бързи управленски решения в различни сфери на обществения живот, което изисква по-задълбочено запознаване с разработката. Уточнено бе, че цялостната платформа се състои от модули, които могат да се интегрират поетапно, в зависимост от предпочитанията на ползвателите.

Pin It on Pinterest