Региона

Русенските полицаи отбелязаха професионалния си празник с тържествена церемония

С официална церемония пред сградата на ОДМВР-Русе започна тържественото честване на професионалния празник на служителите на МВР и 145 години от създаването на вътрешното ведомство.

Официалната дата на неговото отбелязване е 5 юли, но тази година по инициатива на ОДМВР – Русе тържеството се провежда ден по-рано.

Пред монумента “Признателност и слава” към поколенията служители, посветили живота си в служба на обществото, бе сформиран почетен представителен строй от униформени служители от всички структури на МВР на територията на областта. Директорът на ОДМВР – Русе ст. комисар Пламен Първанов прие строя, а след това беше отслужен водосвет от Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум и свещеници от Русенската Света митрополия. Бяха поднесени венци и цветя пред монумента.

Официални гости на събитието бяха зам.-кметът на община Русе Енчо Енчев, областният управител Драгомир Драганов и неговият заместник Георги Георгиев, началникът на РУО Русе д-р Росица Георгиева, директорът на РДПБЗН – Русе Комисар Светослав Войчев, административните ръководители на Окръжна и Районна прокуратура – Русе Георги Георгиев и Ирена Костадинова, магистрати, представители на местната и държавната власт.

След официалната част в сградата на ОДМВР – Русе се проведе тържествено събрание, на което бяха отличени най-добрите служители на ОДМВР – Русе. Те бяха поздравени от зам.-кмета Енчо Енчев, който отбеляза, че тяхната преданост, кураж и професионализъм са незаменими за поддържането на реда и защитата на гражданите. „Вие сте тези, които със своята саможертва и решителност осигурявате безопасността и стабилността на страната. Дейността ви е пример за отдаденост и безрезервна служба в името на общото благо. Бъдете все така мотивирани и подкрепяни в своите усилия да правите нашето общество по-сигурно и спокойно място за живеене“, каза в приветственото си слово зам.-кметът.

Честването продължи на площад „Свобода“ пред сградата на Община Русе, където бе демонстрирана полицейска, противопожарна и криминалистическа техника и оборудване, с участието на екипи от ОДМВР – Русе, РДПБЗН – Русе, Гранична полиция и Жандармерия.

Министерството на вътрешните работи е едно от първите министерства, създадени след Освобождението на България от османско робство и възстановяването на българската държава с подписания на 3 март 1878 г. Санстефански мирен договор. То започва да функционира от 5 юли 1879 г., когато с указ № 1 на княз Александър Батенберг се формира първото българско правителство. Негов министър-председател и министър на вътрешните работи е Тодор Бурмов. Датата 5 юли е определена за професионален празник на служителите в МВР.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest