Региона

Русенската опера отваря отново врати за балет „ПОЖАР“

На 7 юни 2024г., от 19.00 часа, Държавна опера – Русе, ще представи премиерата на балетния спектакъл „ПОЖАР“ на сцената на своя дом – зала „Опера“. Това се случва за първи път след почти 4-годишна пауза.

Защото имахме истински ПОЖАР през лятото на 2020 година. И последиците още личат.

Днес подготвяме спектакъла „ПОЖАР“. Това е директна провокация както към публиката, така и към всички институции и организации, от които пряко или косвено зависи възможно най – скорошното напълно възстановяване на емблематичната сграда на Държавна опера – Русе. Именно затова тази продукция ще бъде представена на основната сцена на Русенската опера, въпреки че тя все още е непригодна за спектакли.

Балетът „ПОЖАР“ ще Ви разкаже за нашите пожари, за Вашите пожари… Тези, които ни топлят и тези, които ни изгарят.

„ПОЖАР“ се случва в навечерието на 75-годишния юбилей на нашия оперен театър. Той все още е без възможността да използва пълноценно своя дом, в който е създавал културна история в продължение на почти осем десетилетия. За четири години, след реалното злощастно изпепеляване на покрива му, бяха проведени поредица от ремонтни дейности. Днес е изграден нов покрив. Нестабилната след пожара сграда  вече е укрепена, но има още много работа. Затова  „ПОЖАР“ е нашият тревожен сигнал към обществото и към институциите за сътрудничество. Процесът за пълното възстановяване на Русенската опера трябва спешно да се ускори, за да можем да продължим да творим пълноценно!

Aлтернативната балетна постановка „ПОЖАР“ показва какви „пожари“ горят в човешките души. Музиката на Дмитрий Шостакович от неговите симфонии и балети допринася за силата на тези внушения. „ПОЖАР“ е експеримент, който дава пълна свобода на двама интересни творци. Това са  свързаните с авангардното изкуство на Франция – хореографът Наталия Осипова и художникът Еслица Попова.

В спектакъла  участват артисти от всички звена, които работят в Русенската опера – не само балет, но и хор, певци-солисти, оркестър, технически и поддържащ персонал.

За нас, заедно с директора Пламен Бейков, ще бъде чест да бъдете наша публика на 7 юни 2024 г. от 19.00 ч. в зала „Опера!

Билети на касата на Държавна опера – Русе и онлайн www.ruseopera.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest