РУСЕНСКАТА БИБЛИОТЕКА „ЛЮБЕН КАРАВЕЛОВ“ СЕ УТВЪРЖДАВА КАТО КУЛТУРЕН И НАУЧЕН ЦЕНТЪР ПО ДОЛНОТО ТЕЧЕНИЕ НА РЕКА ДУНАВ

 

Десетки деца от България и Румъния в следващите три дни ще могат да участват в разнообразни занимания, посветени на вълшебството на писането и четенето. Те ще имат възможност да се включат в три творчески работилници, а именно за изработване на екслибрис, комикс и дори родословно дърво. Всичко това се случва благодарение на провеждащия се в Регионалната библиотека в Русе литературен фестивал, част от международен проект, посветен на писмените съкровища по поречието на Долен Дунав. Сред гостите на събитието бяха заместник областният управител д-р Стефка Караколева и кметът на Община Русе Пенчо Милков. Според д-р Караколева библиотеката е своеобразен център на културата и образованието и през последните години се е превърнала в място, където младите хора намират поле за изява. „Сигурна съм, че с присъщите за Вас професионализъм и отговорност ще продължите да съграждате нашето утре, в което водещо място е отредено на знаещите и можещите, на способните да поемат отговорност и желаещите да бъдат промяната!“, каза още тя в обръщението си към домакините. Заместник областният управител д-р Караколева заяви още, че за да може човек да се радва на живота, той трябва да знае много. 

От своя страна пък кметът Милков сподели, че най-верният приятел на човека е книгата, както и че се надява гостите на крайдунавския град да останат с отлични впечатления от посещението си тук.

Дошлите на фестивала ще могат да се запознаят и с наскоро създаден електронен литературен портал, в който място намират над 400 000 дигитални изображения на литературни образци и материали, свързани с историята, културана и религиозното развитие на областите по долното течение на река Дунав. Те са предимно на български и румънски език и са от фондовете на библиотеките в Русе и Крайова. Всъщност партньор в начинанието е и Крайовската библиотека, чийто заместник-директор също присъства на събитието. Гости бяха още изпълнителният директор на Фондация „Глобални библиотеки – България“ Спаска Тарандова, директорът на Регионалния исторически музей проф. д-р Николай Ненов и директорът на Университетската библиотека към Русенския университет „Ангел Кънчев“ д-р Виктория Иванова. Тя поздрави присъстващите от името на ректора чл.-кор. проф. дтн Христо Белоев и отбеляза значението на трансграничните проекти за региона в сферата на културата, икономиката и социалните дейности. Професор Ненов подчерта, че проектът е безспорен пробив в сферата на културата и заяви, че съвременните библиотеки не са само храмове на книгата, а социални организации, работещи в полза на местните общности. 

Литературният фестивал се провежда при спазването на всички въведени противоепидемични мерки и се очаква резултатите от проекта да доведат до развитие на културно-туристическите маршрути в областта. Планира се самата Регионална библиотека да стане част от такъв туристически маршрут и посетителите да се докоснат отблизо до нейните богатства. 

 

Pin It on Pinterest