Русенци отбелязаха 143-та годишнина от безсмъртния подвиг на Ботев

Заместник областният управител на област Русе Валентин Колев приветства жителите и гостите на Русе по случай Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на страната.

Той изрази благодарност към Община Русе за организирането и провеждането на днешната церемония. След кратка историческа ретроспекция, свързана с първото възпоменание на гибелта на Ботев и първото официално отбелязване на датата той се обърна към присъстващите с думите:

От тогава и до днес на този ден се прекланяме пред паметта на Ботев и хилядите български герой от различни поколения, борили се и отдали живота си за България!

Уважаеми госпожи и господа,

Държавността, свободата и независимостта на една нация или народ са доказателство за неговата сила и възможност сам да управлява съдбините си! През 1878 г. българският народ добива отново държавност и свобода, а през 1908 г. своята независимост! Това се постига благодарение на безграничната готовност за саможертва на хиляди българи в различните исторически периоди!

Безспорно сред всички тях се откроява Ботев, защото той е готов не само за саможертва, но той е съзрял духовно за много повече! Той е съзрял за борбата против всички несправедливости, той е съзрял и за Европа! Той е съчетание на високия дух и патос чрез своите публикации и стихотворения и на земната жертво готовност! С тези си качества, с целия си живот, с всичко, което е правил, той остава пример за всички нас! Стихът „Tоз, който падне в бой за свобода, той не умира“ – поетът сякаш приживе е написал за себе си! За това вече 143 години след неговата гибел ние отново прекланяме глава пред неговия дух на поет-революционер!

Сега ние живеем в мир, благордарение на саможертвата на нашите предци, а от нас се изисква да работим упорито и съзнателно, за да бъдем полезни на себе си и на обществото!“ допълни още Колев.

След словото на заместник областния управител свещеници от Русенската митрополия отслужиха заупокойна молитва в памет на Христо Ботев и загиналите за свободата на Отечеството. В чест на светлата дата беше строена Почетна рота от Русенския гарнизон, а Общинският духов оркестър начело с диригент Димчо Рубчев свири празнични маршове.

В програмата беше включено и изпълнение на солистки от Фолклорен танцов театър „Найден Киров“.

По традиция тържествената церемония завърши с полагане на венци и цветя пред Мемориала на загиналите във войните за национално обединение.

Сред гостите на днешните тържества бяха още кметът на Община Русе, Пламен Стоилов, председателят на Общинския съвет и ректор на Русенски университет „Ангел Кънчев“ чл.-кор. проф. Дтн. Христо Белов, народните представители Светлана Ангелова, Пенчо Милков, Георги Стоилов и Бюрхан Абазов, общински съветници, аташето на Генералното консулство на Русия в Русе Владимир Токтаев, командирът на Военно формирование 32420 подполковник Павлин Илиев, началникът на Военното окръжие полк. Цанко Недев и неговият заместник майор Васил Петров, директорът на ОД МВР Русе ст. комисар Теодор Атанасов, както и множество жители и гости на Русе.

Водещ на събитието, което се проведе пред Мемориала на загиналите във войните за национално обединение, беше Венцислав Петков.

Pin It on Pinterest