Региона

Русе отбеляза празника на МВР

Драгомир Драганов подари автомобил за нуждите на полицията в региона

В навечерието на 145-ата годишнина от създаването на вътрешното ведомство, служителите на Областната дирекция на МВР /ОДМВР/ в Русе отбелязаха предстоящия утре празник. Церемонията започна с приемане на почетния строй от директора на ОДМВР старши комисар Пламен Първанов, а след това Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Наум и свещеници от епархията отслужиха молебен за здраве и благоденствие. Сред гостите на събитието бяха областния управител Драгомир Драганов, неговият заместник Георги Георгиев, както и заместник-кметът по образование и култура на Община Русе Енчо Енчев. Драганов изказа признателност и благодарност на всички служители, които ежедневно полагат усилия за опазването на обществения ред и съблюдаването на законите. „Постоянно работите във високорискова среда, но въпреки това изпълнявате служебните си задължения, отговаряйки на високите очаквания на нашите съграждани. Във времена, когато спокойствието е ценност, за обществото е важно да знае, че може да разчита на хора като Вас, които не пестят време и енергия, за да се борят с несправедливостта. Бъдете гарант за обществения интерес, като водещ приоритет нека бъде отстояването на демокрацията“, каза областният управител в обръщението си към служителите на МВР. Той им пожела още да пазят честта на професията си и да не забравят, че техните действия са пример за решителност, преданост и смелост. Областният управител подари и автомобил на полицията за нейните нужди, като през следващите седмици предстои да се оформят документите. От своя страна заместник-кметът Енчев посочи, че благодарение на служителите в Областната дирекция на МВР жителите на нашия град могат да живеят и работят в една добра и спокойна обстановка. „Този ден е специален за всички, които ежедневно работят неуморно за спокойствието на нашето общество“, допълни още Енчев и посочи, че техните преданост, кураж и професионализъм са незаменими. „Вие сте тези, които осигурявате безопасността и стабилността на нашия град. Бъдете все така мотивирани и подкрепяни в усилията си“, допълни заместник-кметът.

Директорът на Областната дирекция на МВР ст. комисар Пламен Първанов сподели, че през тези 145 години служителите на ведомството са се борили с престъпността, опазвали са имота, живота и спокойствието на гражданите, а също така са понасяли лишения в името на законността и реда. „Да бъдеш полицай, пожарникар или граничар е начин на живот, свързан с уменията да поемаш риск и готовност да служиш на хората“, заяви още Първанов. „В паметта на гражданите са останали стотици примери на мъжество и всеотдайност, както и на професионализъм на нашите колеги. Днес те работят в условията, в които професионализмът сам по себе си не е достатъчен. Необходима е и висока морална устойчивост в динамичния и тежък делник, изпълнен с множество отговорности. Не рядко се оказваме и буфер между разнопосочни интереси“, сподели още директорът на Областната дирекция на МВР.

По традиция церемонията завърши с полагане на венци и цветя пред монумента „Признателност и слава“, разположен пред дирекцията. Със заповед на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов бяха наградени шестима служители на ОДМВР, а със заповед на старши комисар Пламен Първанов над 180. Командващ на строя беше Слав Анастасов от сектор „Специализирани тактически действия“. В почетния строй участваха както представители на полицията, така и на гранична полиция и пожарната. Припомняме, че Отчетът на МВР за миналата година сочи, че разкриваемостта на престъпленията в Русенско се е увеличила с над 16%. През 2023 година престъпленията са били 2374.

Сред гостите на събитието бяха още редица представители на местната и държавната власт, както и магистрати.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest