Региона

Русе отбеляза 24 май с традиционно шествие и празничен концерт-спектакъл

С традиционно шествие на ученици от русенски училища започнаха тържествата, посветени на 24 май – Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, просвета и култура и на славянската книжовност.

Два лъча с възпитаници на учебните заведения дефилираха с униформи, като първият, воден от барабанчиците от НУИ „Проф. Веселин Стоянов“, в който участва и кметът Пенчо Милков, тръгна в 10:30 от СУ „Христо Ботев”. Той носеше с 60-метров национален трибагреник. Вторият, предвождан Общинския духов оркестър „Биг бенд – Русе“ с диригент Димчо Рубчев, започна шествието си по същото време от ПГДВА „Йосиф Вондрак“, като двата лъча се събраха на пл. „Свобода“ пред сградата на Общината.

Кметът на Община Русе даде началото на празничния концерт-спектакъл с приветствено слово към всички присъстващи по случай празника. „Днес изразяваме своята признателност към приноса на първоучителите за развитието на нашата културна и духовна идентичност. Почитаме и всички учители, писатели и културни дейци, които с усърдие и талант продължават да разпространяват знанието и да пазят безценното наследство на буквите. Важно е да помним, че образованието и културата са основите, върху които се развива едно общество. Те са изворът, но и мерило на нашата сила и напредък. Оказва се, че това чудо, което са буквите – толкова малко на брой, останаха най-трайното нещо по нашите земи. Затова нека насърчаваме инициативите, които ни събират, и творим заедно бъдеще, изпълнено с мъдрост, културни достижения и просвещение“, каза Милков.

Приветствени слова към присъстващите ученици, преподаватели и граждани отправиха още областният управител Драгомир Драганов, началникът на РУО д-р Росица Георгиева и Негово Преосвещенство Главиницкия епископ Макарий, викарий на Русенския митрополит Наум.

Русенските ученици изпяха заедно общонародния училищен химн „Върви, народе възродени“, след което започна празничната програма. В нея участие взеха хор „Св. Георги Победоносец“ към Общински младежки дом, Детски хор „Дунавски вълни”, Общинският духов оркестър с диригент Димчо Рубчев, Дария Стефанова–солистка от Вокална група „Приста” при ОМД с ръководител Доротея Бальовска, балетна група от НУИ „Проф. Веселин Стоянов”, Детска вокална група „Слънце“ и Квартет „Слънце” при ОбДЦКИ, Клуб „Настроение” с ръководители семейство Деспотови, Вокално студио за джаз и поп пеене „Икономов” с ръководител Вили Икономов, Фолклорно танцово студио „Зора” и Фолклорен ансамбъл „Русчуклийче” при ОМД.

По-рано през деня кметът Пенчо Милков откри тържеството по случай празника в ОУ „Олимпи Панов“, а неговите заместници се включиха в отбелязването на 24 май в ОУ „Отец Паисий“, ОУ „Иван Вазов“, АГ „Гео Милев“, СУЕЕ „Свети Константин-Кирил Философ“ и СУПНЕ „Фридрих Шилер“.

В 12 ч. се състоя и церемонията по награждаването с грамоти и плакети на учениците, постигнали високи резултати в своето обучение. 39 възпитаници на училищата в община Русе бяха отличени от кмета на община Русе.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest