Региона

Ролките за машинното гласуване в неделя пристигнаха в Русе

1002 броя ролки със специализирана хартия за бюлетини от машинно гласуване, предназначени за 19-и изборен район – Русе, пристигнаха в късния следобед днес в Областната администрация с полицейски ескорт.

Те бяха доставени от оправомощени лица директно от печатницата на БНБ в София. Веднага след разтоварването ролките бяха разпределени в специално обособено за целта помещение на Областната управа, като тяхната сигурност отново е обезпечена с постоянна полицейска охрана. Ролките, които са опаковани, имат и номера, съгласно приложен опис, ще могат да бъдат отваряни в деня на изборите само от председателя и от секретаря на секционната избирателна комисия, в която има машинно гласуване. Припомняме, че изборите на 9 юни в секциите с над 300 избиратели ще се проведат както на хартия, така и чрез машини за електронно гласуване. Начинът за гласуване зависи от желанието на избирателя, но има изключение в случаите, когато избирателят няма право да гласува на един от двата избора. Тогава той задължително гласува с хартиена на бюлетина за вота, до който е допуснат. Хартиени бюлетини ще се използват задължително в секциите с под 300 души. В подвижните секции ще се гласува също с хартиени бюлетини.

Секциите, в които ще се гласува с електронни устройства в региона са близо 90% от всички секции или общо 289. Всяка от тях ще получи по три ролки, съгласно указанията на Централната избирателна комисия /ЦИК/. Останалите ролки са предвидени като резерва. На практика ролките, които бяха доставени, подсигуряват напълно вота във всички секции с машинно гласуване.

Вчера в Областната управа в Русе бяха доставени 394 300 бюлетини за изборите на 9 юни. 193 700 от тях са предназначени за изборите за Европейски парламент, а останалите 200 600 са за народни представители.

Утре бюлетините и ролките ще бъдат раздадени на осемте общини от региона. Всички материали ще бъдат разпределени по секциите на 8 юни /събота/ от съответните общини. Тогава секционните избирателни комисии ще получат хартиените бюлетини, ролките, а също и машините за гласуване. Целият логистичен процес се контролира от областния управител Драгомир Драганов

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest