РОДНОТО МЯСТО НА ТОРТА „ГАРАШ“ ЩЕ ИЗЛЪЧИ НАЙ-ДОБРИТЕ ГОТВАЧИ И СЕРВИТЬОРИ СРЕД УЧЕНИЦИТЕ ОТ СЕДЕМ ОБЛАСТИ В СЕВЕРНА БЪЛГАРИЯ

Осемнайсет ученици от седем области в Северна България ще демонстрират висши кулинарни и ресторантьорски умения в надпревара, провеждаща се днес в родното място на торта „Гараш“ – Русе. Участниците, които са разделени в дванайсет отбора, ще трябва да се преборят за титлата „Най-добър млад готвач“ и „Най-добър млад сервитьор“. Кои обаче ще са призьорите на регионалния кръг на националното състезание по посочените професии ще се разбере в края на деня. Те ще бъдат оценявани от доказани експерти. В журито влизат председателят на Асоциацията на сомелиерите в България Михаил Марковски, генералният координатор на организацията Катя Бакиева и Детелин Илиев. Кулинарните заложби на младите готвачи ще бъдат наблюдавани пък от зорките погледи на председателя на Българската асоциация на професионалните готвачи Георги Ерменков, както и от Александър Русев и Светломир Петров. 

Поради пандемията от COVID-19 и наложените ограничителни мерки състезанието в другите две традиционни направления – за барман и хлебар-сладкар няма да се проведе на регионално ниво, а директно в столицата. На последното състезание, което се провело през 2019-а Добростин Стефанов, който е възпитаник на Професионалната гимназия по туризъм „Иван П. Павлов“ се е класирал втори. Гимназията е сред лидерите в Северна България, а и в цялата страна. Тя организира и единствените в България състезания „На върха на ножа“ и „Като шеф готвачите“, което е предназначено за по-малките и кандидат-гимназистите. Директорката на училището Ренета Вълева споделя, че особено по-малките деца са изключително щастливи да се докоснат до приготвянето на собствената си храна. По нейните думи това е и истинско щастие за организаторите. За съжаление поради ограниченията тази година не се е състояла надпреварата „На върха на ножа“, но през май се предвижда да се проведе „Като шеф готвачите“. Ренета Вълева има и намеренията да направи още едно състезание за по-малките ученици, като то отново ще бъде единствено по рода си, но в друга специалност.

В състезанието се включиха ученици от областите Варна, Велико Търново, Габрово, Добрич, Плевен, Русе и Търговище.На днешното събитие, което се организира от Министерството на образованието и науката, присъстваха множество представители на местната и държавна власт, както и на бизнес средите. Сред тях бяха експерти от Областната управа, председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев, заместник-кметът на община Русе по хуманитарни дейности Енчо Енчев, както и началникът на Регионалното управление на образованието д-р Росица Георгиева. Гост бе и председателят на Браншовия съюз на хотелиерите и ресторантьорите в крайдунавския град Красимир Иванчев. От името на областния управител Галин Григоров беше заявена категоричната подкрепа на администрацията за развитието на професионалното образование и дуалната форма на обучение в Русе и региона. Припомняме, че благодарение на съвместната дейност между Областната администрация и РУО приемът в професионалните паралелки в Русенско се увеличи до 61%. Красимир Иванчев също подчерта оказваната от тях постоянна подкрепа, в т.ч. осигуряване на стажове и спонсорство. Идеята е учащите да влязат в реална работна среда и да бъдат отлично подготвени в последствие, когато трябва да се реализират на пазара на труда. 

Pin It on Pinterest