Рекорден брой участници в студентския литературен конкурс в Шумен

Националният студентски литературен конкурс „Боян Пенев“ се откри в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“.

Куратор на конкурса е доц. д-р Юрий Проданов, а членове на журито са проф. Пламен Дойнов, д.н., Захари Карабашлиев и Петър Чухов. 95 са регистрираните в различните направления студенти от общо 21 университета от цялата страна. Най-много са представителите на Софийския университет, следван от Пловдивския университет, Шуменския университет, Великотърновския университет, НБУ, УНИБИТ.

Най-старият литературен студентски конкурс в страната е разделен в три части (поезия, белетристика и критика), а по традиция най-много участници има в направление поезия. Личното присъствие на участниците е задължително, за да могат освен да изживеят цялото събитие и да се насладят на четенията пред публика и поетическите пленери. През тази година младите таланти ще се вдъхновяват от красивите гледки на различни места от Североизточна България по маршрута от Слънчевия часовник на Шуменския университет, през  „Хювефарма Арена“- стадионът на „Лудогорец“ в Разград, до ИАР „Сборяново“ край Исперих.

Голямата награда от конкурса е осигурена от Община Шумен и е на стойност 1000 лева, с които общината подпомага издаването на книга на победителя.

По традиция книгата на миналогодишния победител ще бъде представена по време на конкурса. Дебютната за Гергана Гълъбова „Вода за гледане“ ще бъде презентирана още в първия ден на конкурса (13 май) от 16:30 часа. Тогава ще бъде представена и стихосбирката на Веселин Веселинов „Кънтя като мълчание“, който миналата година получи II награда в направление поезия.

Награждаването на лауреатите ще се проведе от 11:30 часа на 15 май пред паметника на Иван Пейчев в Шумен.

Pin It on Pinterest