Рекорден брой участници в 44-тото издание на международния конкурс за цигулари „ Проф. Недялка Симеонова“

От 18 до 20 октомври 2019 г. ще се проведат 44-ти Музикални дни „Проф. Недялка Симеонова“, организирани от Община Хасково.

На 18 октомври от 11.30 часа в Театър „Иван Димов“ ще бъде открита изложба на  Мичо Димитров, който е член на журито на Международния конкурс за цигулари „Проф. Н.Симеонова“ 2019 г. От 19.00 часа в ОНЧ „Заря“  ценителите на класическата музика ще имат възможност да чуят концерт на Камерен оркестър Хасковo със солисти: Мила Георгиева и Зорница Иларионова – цигулка и диригент: Цанислав Петков, това съобщи на пресконферениця днес  Венета Въжарска главен експерт „ Култура“ на Община Хасково

На 19 октомври отново в читалище „Заря“  в 19.00 часа ще се състои концерт на Оркестъра на Държавна опера – Пловдив. Солист – Мичо Димитров, диригент – Диан Чобанов, концертмайстор – Милена Липова.

В рамките на 44-ти Музикални дни „Проф.Недялка Симеонова”, Община Хасково ще проведе и Международен конкурс за цигулари „Проф. Недялка Симеонова” 2019 г., който ще бъде официално открит на 18 октомври в 12:30 ч. в Театър „Иван Димов”.

Тази година в конкурса ще участват 35 млади цигулари, което е своеобразен рекорд спрямо предишни  издания на конкурса, подчерта пред журналисти Цанислав Петков диригент на Камерен оркестър Хасково.  Участниците са разпределени в четири възрастови групи. Участниците са от 6 държави: Молдова, Русия, Холандия, Словакия, Сърбия и България. Най-малкият  участник е само на 5 години. Това е Тереза Терзийска от град Пловдив.

Участниците ще бъдат оценявани от авторитетно жури с председател: Проф.Стефан Камиларов – преподавател по цигулка в Университета по музика и сценични изкуства във Виена, Австрия и членове: Проф. Галина Буйновски – преподавател в музикален лицей „Чиприян Порумбеску”- гр.Кишинев и заслужил артист на Република Молдова,Мила Георгиева – концертмайстор на Симфоничния оркестър на радио Щутгарт, Германия,Мичо Димитров – концертмайстор на Оркестъра на Държавна опера –Пловдив, Румен Джуров – държавен експерт в Дирекция „Сценични изкуства и художествено образование “ към Министерство на културата.

Общият награден фонд, който Община Хасково дава на участниците е 6 900 лв., разпределен между четирите възрастови групи.

На 20 октомври от 16:00 ч. ще се състои  Церемония по награждаване на участниците и галаконцерт на лауреатите на Международния  конкурс за цигулари.

Входът за всички събития е свободен.

Pin It on Pinterest