Рекорден брой младежи спорят с рими в 37-мото издание на поетичния конкурс „Веселин Ханчев“

И тази есен Стара Загора ще отстои името си на поетичен град с Тридесет и седмото издание на Националния младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев” 2020.

Общо 142-ма участници са изпратили своите творби и очакват името на победителя. И тази година организатори на стойностния литературен форум са Община Стара Загора, Библиотека „Родина” и Къща музей „Гео Милев”.

Традиционно превес и сред тазгодишните кандидати за наградата имат момичетата – 105 срещу 37 момчета. Сред изпратилите творби има и 13-годишен ученик от Търговище, но по регламент той ще изчака още една година, за да участва в класирането. Статутът на конкурса е категоричен: поетите трябва да са между 14 и 25 години и да нямат издадена книга. Кои ще са лауреатите през 2020 г. в момента преценява жури в състав: Ина Иванова, ВБВ (Васил Видински) и Иво Рафаилов.

В това издание на най-стария национален конкурс за младежка поезия е обичано и популярно сред младите хора у нас, говори прегледът на участниците по населени места, тъй като почти всички областни български градове са се представили със свои таланти. Лавровият венец се държи от София (36), а Стара Загора защитава поетичната си слава с деветима млади творци. С традиционно силно участие са представени Шумен (8), Пловдив (6), а по петима посветени на мерената реч, са изпратили творби от Велико Търново и Бургас.

Тази година поетичната библиотека на конкурса се увеличава с първата поетична книга със заглавие „Навици” (изд. „ Жанет 45”) на миналогодишната победителка Габриела Манова.

Pin It on Pinterest