Региона

Разпределиха съставите на секционните комисии за парламентарните и евроизборите

Кметът на Община Разград Добрин Добрев откри и ръководи консултациите за сформиране на съставите на секционните комисии за изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители на 9 юни 2024 г.

Консултациите се проведоха днес с участието на представители на седемте парламентарно представени в 49-тото Народно събрание политически сили. 

584 човека ще работят в 68 секционни комисии в Община Разград в деня на вота. 14 от секциите са 7-членни, а 54 – 9-членни. Броят на членовете на СИК, както и броят на ръководните места за всяка от политическите сили, саопределени с решения на Районна избирателна комисия-Разград. Според РИК ГЕРБ-СДС трябва да има 60 ръководни и 91 редови места, ПП-ДБ – 54 ръководни и 84 редови, ДПС – 31 ръководни и 50 редови, Възраждане – 29 ръководни и 49 редови, БСП за България – 20 ръководни и 48 редови, ИТН – 10 ръководни и 58 редови.

По предложение на Кмета Добрин Добрев бе постигнат консенсус по отношение на разпределението на ръководните места, които да останат както за местните избори през октомври 2023 г. с промени само в четирисекции заради разлики в методиката за определяне на партийните квоти. Така ГЕРБ-СДС ще има по 20 председателски, заместник-председателски и секретарски места; ПП-ДБ – по 18 от всяка от трите позиции; ДПС – съответно 11, 10 и 10; Възраждане – 9, 10, 10; БСП за България – 7, 6, 7; ИТН – 3, 4, 3. 

Направено бе и конкретното разпределение по комисии.

Участниците в консултациите постигнаха консенсус и по отношение на разпределението на ръководните постове и съставите на 3 подвижни секции, на секция в МБАЛ”Св. Иван Рилски” и в Районна служба „Изпълнение на наказанията”-Разград, в случай, че се образуват такива секции.

Повече информация за подготовката и организацията на изборите на 9 юни можете да видите в секция „Избори“ на интернет сайта на Община Разград. 

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest