Разказ за „забравения градосъздател“ на Асеновград арх. Матей Матеев

По времето на неговото кметуване са създадени множество важни сгради в Асеновград.

Представиха фото-документалния филм „Забравеният градосъздател“, разказващ за живота и делата на архитект Матей Матеев – виден асеновградчанин и бивш кмет на Асеновград. Той е поел ръководството на града в периода от 1941 г. до 1945 г. Тогава е бил в разцвета на възрастта и силите си. А моментът е бил от изключителна важност за града, посочва авторът на презентацията Атанас Кендев, който е част от инициаторите от сдружение „Станимашка фотографчийница“.

Филмът разкри пред десетките присъстващи малко известни факти за архитекта. По инициатива на Матеев в периода на неговото кметуване са създадени едни от най-важните сгради и съоръжения в Асеновград. А именно, болницата, първата гимназия, съвременна за времето си градска баня, мостове и други. Павират се улици, както и целия площад „Тракия“ и се изгражда канализационна мрежа. Междувременно се изготвят проекти за ВЕЦ, нова сграда за общинската администрация, поща и модерен хотел. По времето на Матей Матеев, чрез финансиране от държавата, е построена железопътната линия Асеновград – Крумово – Пловдив. Архитектът е автор и на множество частни домове в града.

На представянето присъстваше и синът на архитект Матей Матеев – инженер Йордан Матеев, който се развълнува от ретроспективния филм, възродил името и делото на баща му. Цялата презентация може да гледате ТУК: https://www.youtube.com/watch?v=5pvGKCsj70Y .

Pin It on Pinterest