Региона

Разградчани почетоха паметта на Ботевия четник Ангел Тотев Ковачев от Благоево

На 2 юни група разградчани присъстваха на поклонение в памет на Ангел Тотев Ковачев – най-младият четник от Ботевата чета, на лобното му място в местността „Мерова поляна“ край София. В групата имаше представители на Областната организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев“ и на Земляческо дружество „Лудогорие“.

Там по традиция кметството на село Желява организира всяка година паметен събор – поклонение пред подвига и гибелта на родения в разградското село Благоево четник. За да засвидетелстват своята съпричастност към паметта на героя и Деня на Ботев и загиналите за свободата, на събитието присъстваха ученици и жители на селото и близки населени места, представители на НЧ „Мургаш – 1929“ и самодейци от туристическо дружество „Еделвайс“.

Кметът  на Желява Йордан Шехтански даде думата на Димитър Петров – директор на Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев”, като представител на Община Разград. Той откри събитието и прочете поздравителен адрес от Кмета на Община Разград Добрин Добрев.

Последва художествена програма от учениците – рецитал, песни и изпълнение на мажоретен състав, а туристическото дружество изпя няколко възрожденски песни. Бяха поднесени венци от името на Община Разград, Съюз на запасните офицери и сержанти – Разград, Земляческо дружество „Лудогорие“ и туристическо дружество „Еделвайс”.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest