Работна среща във връзка с изпълнението на Националния оперативен план за справяне с пандемията

Заместник-кметът по социална политика и здравеопазване д-р Светлана Маркова проведе днес работна среща с кметовете на населени места в община Шумен. В нея взеха участие и кметски наместници, образователни и здравни медиатори. Основен акцент в дневния ред на дискусията бе запознаването на участниците с Националния оперативен план за справяне с пандемията от SARS-CoV-2.

По думите на д-р Маркова през последните дни на територията на област Шумен отново се забелязва увеличаване на заразените с COVID-19. „17 са заболелите в шуменска област за периода от 26 юли до 1 август по данни на Единния информационен портал. Спрямо предходната седмица увеличението на броя на новозаразени лица в областта е с 12 повече“, каза зам.-кметът. Справка от Регионалната здравна инспекция в Шумен показва, че от началото на пандемията до края на месец юли тази година диагностицираните положителни за COVID-19 в общината са общо 6451 души. От тях 327 души са починали.

По време на срещата бе обърнато внимание и на активизирането на имунизационната кампания срещу COVID-19. „По данни на здравната инспекция към 1 август 2021 г. в област Шумен са ваксинирани 41 147 души, като от тях 19 699 са лицата със завършен ваксинационен курс. На територията на община Шумен имунизираните са 14 882 души“, каза д-р Светлана Маркова и уточни, че към момента в сравнение с останалите общини в областта най-голям брой са ваксинираните лица в община Шумен, но все още изоставаме от средното ниво за страната. Тя отново се обърна с призив към кметовете на населените места и здравните медиатори за съдействие по отношение на разясняването на хората за ползата от имунизиране.

В края на дискусията д-р Светлана Маркова напомни на присъстващите за спазването на въведените противоепидемични мерки – задължително носене на защитни маски за лице на закрито, спазване на дистанция от метър и половина и дезинфекция. Екипи на РЗИ-Шумен, ОД на МВР Шумен и инспектори от общината ще извършват проверки и ще осъществяват контрол по спазване на мерките на обществени места.

Pin It on Pinterest