Ямбол преживя вълнуваща Европейска нощ на музеите

Много положителни емоции донесе XVIII издание на Европейската нощ на музеите за ямболци и гостите на града.

Рекорден брой хора проявиха интерес и посетиха от 17:00 до 23:00 часа Културно-информационен център „Безистен“, Етнографската къща в квартал „Каргон“ и Музей на бойната слава, за да разгледат експозициите.
Събитията със свободен вход в Безистена започнаха още в 11:00 часа с концерт на Благовеста Ангелова – орган и Марин Гонев – пиано. Публиката се наслади на произведения на Самуел Шайд, Дитрих Букстехуде, Й. С. Бах, Васил Казанджиев.
В 17:30 часа започна занимателната игра с награди „Откриватели на Арт & Факти“, в която бяха включени 12 въпроса, чиито отговори посетителите трябваше да намерят, четейки информационните табла и разглеждайки експозициите на трите нива на Културно-информационен център „Безистен“. В усилията си те бяха подпомагани от доброволци от Професионалната гимназия по туризъм „Алеко Константинов“.
От южната страна на Безистена беше разположена творческата работилница „Мокро плъстене“ на Общински детски комплекс- Ямбол. Ангелина Косинкова и нейните възпитаници изработваха модни аксесоари от вълна.
На сцената от северната страна на вековната сграда се изявиха брейкърите от „Пластик деформейшън скуад“, танцьорите от „All steps-Всички стъпки“, Тодор Калчев от рок групата „Туин Пийкс“, певиците Оля Радоева, Пламена Комитова, Наталия Георгиева, ученички на вокалната педагожка Донка Мавродиева, Мария Иванова и Ния Щерева от Общински детски комплекс – Ямбол, които изпълниха едни от вечните хитове в българската и световна музика – The Best на Тина Търнър, Rolling in the Deep на Адел, Angels на Роби Уилямс, „Розата“ на Лили Иванова и много други песни.
Изненада в програмата беше огненият спектакъл „Пробуждане“ на „ЖАР театър“, който пробуди в мрака митични създания като горгоната Медуза и огнедишащ китайски дракон.
Програмата на Културно-информационен център „Безистен“ премина под знака на мотото „Безистенът – място за срещи“.
Стотици хора привлякоха и събитията на Регионален исторически музей – Ямбол в Етнографската къща в квартал „Каргон“.
Ученици от Професионалната гимназия по туризъм „Алеко Константинов“ продаваха вкусотии в сладкарница „Каргонь“.
Театрална група „Палечко“ с ръководител Атанас Жеков-Кроко представяха пъстри персонажи от началото на 20 век. Децата се радваха на игри с аниматорите от Малка театрална компания.
За музикалния фон се погрижи трио „Реверанс“ от Стара Загора с красиви мелодии отпреди сто години за виола, виолончело и флейта.
Европейската нощ на музеите в Етнографската къща завърши с пускане на летящи фенери.
Благодарим на всички, които бяха част от събитията!
Снимки може да видите в официалната фейсбук страница на община Ямбол:
https://www.facebook.com/yambolofficial

Pin It on Pinterest