Проверени са повече от 150 търговски обекта в община Асеновград

Контролът по спазване на предпазните мерки от граждани и търговци ще продължи.

Над 150 търговски обекта в община Асеновград са проверени от служители на РЗИ – Пловдив, РУ на МВР – Асеновград и общинска администрация. Това са големи и малки магазини и центрове, които имат право да извършват дейност, съгласно заповедта на министъра на здравеопазването. Освен това, допълнително са инспектирани и всички търговски обекти, разположени от двете страни на улица „Марица“ и булевард „България“ в Асеновград. В основната си част са проверени магазини за продажба на булчински и абитуриентски стоки. Повечето от тях са затворени или не работят с клиенти. На тези, в които има персонал, са дадени указания да се поставят табели за брой клиенти, едновременно пребиващи в обекта, съобразно квадратурата на помещението. Работещите магазини в този район са общо 4 на брой. Проверени са 3 хранителни, един магазин за плодове и зеленчуци и една аптека. Всички търговци носят предпазни средства (маски и ръкавици) и разполагат с дезинфектант за работния плот. На обектите са поставени табели за брой клиенти, допускани вътре. В проверената аптека предпазните и дезинфекционни материали са свършили и засега не е ясно кога ще получат. Проверен е и един магазин за дрехи втора употреба, като на продавача са дадени указания да сложи табела за брой клиенти, едновременно допускани в търговския обект.

Не са установени нарушения на поставените от Министерството на здравеопазването изисквания. При проверките е констатирано, че в големите хранителни вериги се контролира допускането на определения брой клиенти, като на касите е създаден ред за отстояние между хората – 2 метра. Чакащите пред магазините поддържат същата дистанция помежду си. На всички проверени обекти има поставени табели за допустимия брой клиенти, съобразно площта, а работещите вътре ползват маски и ръкавици. Проверяващите припомниха отново на служителите мерките, които трябва да спазват.

Приети са общо 3 сигнала, които своевременно са предадени на РУ – Асеновград. Единият – за жена, нарушаваща карантинните изисквания. Втория – за събрали се деца в двора на училище „Никола Вапцаров”, които играят футбол. И третият – за спекулативно продаване на дезинфектанти в аптека. Получени са и 2 сигнала за нарушаване на карантината, които след проверка се оказали неоснователни.

Видимо, гражданите постепенно започват да се съобразяват с наложените ограничения. Първоначалното напрежение и нервност отминава. Обстановката в търговската мрежа се нормализира, като вече не се забелязват големи опашки и презапасяване със стоки от първа необходимост. Магазините са заредени със стока. Основен проблем остават маските за лична защита. Все още броят на жителите на община Асеновград, които не спазват предпазните мерки, е значително голям.

Към днешна дата карантинираните в община Асеновград са общо 36 на брой. 11 от тях са регистрирани днес (18.03.20 г.). Два от последните случаи, поставени под карантина, са жители на село Боянци, а другите 9 са асеновградчани.

Екипи, сформирани от медицинския персонал, обслужващ училища, детски градини и ясли обхождат адресите на карантинираните лица и проверяват дали спазват условията. Установени са двама души, завърнали се от Испания и техен близък, транспортирал ги от Летище София. Други двама не са намерение на посочения от тях адрес, а един човек е с изтекъл карантинен период. Информацията е подадена към РУ на МВР – Асеновград. Междувременно, медицински екипи контролират влизащите в Информационния център на общинска администрация граждани, като помещенията там се почистват и дезинфекцират 3 пъти дневно.

Pin It on Pinterest