Региона

Проведе се заседание на областната епизоотична комисия в Русе

Превантивни мерки за недопускане разпространението на африканска чума по свинете обсъдиха днес на заседание членовете на областната епизоотична комисия в Русе.

Заседанието беше водено от заместник областния управител Георги Георгиев, който заяви, че ситуацията в региона е спокойна и на този етап няма огнища на заболяването. „Мерките, които ще обсъдим, са съществени и тяхната роля не трябва да бъде подценявана, защото те ще гарантират в много голяма степен превенция на евентуално разпространение на африканската чума по свинете“, каза Георгиев. Заместник областният управител сподели, че мерките са по-скоро административни и по никакъв начин не натоварват стопанствата. „Също така наша отговорност е и да следим зя тяхното спазване, като тук искам да отбележа изключително добрата координация между всички институции, имащи отношение към прилагането на адекватни механизми, които да ограничат разпространението на различни заболявания по животните, в т.ч. и на африканската чума“, каза още той. Георгиев посочи, че се надява всички в процеса, включително и стопаните да проявят разбиране и да съдействат за неговото реализиране. Заместник областният управител също така сподели, че трябва да се отнасяме с повишено внимание към ситуацията в Румъния, тъй като там има огнища на африканска чума, но на този етап властите в северната ни съседка са категорични, че няма опасност за страната ни и се предприемат всички необходими мерки за справяне със заболяването. Необходимо уточнение е, че по данни на г-жа Лили Ганчева, председател на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ огнищата на заболяването в Румъния са далеко от границата с България и те се намират в райони, отдалечение на няколко стотин километра от Русе. От октомври миналата година на територията на окръг Гюргево не са констатирани случаи на африканската чума по свинете.

Сред мерките, които бяха набелязани по време на заседанието и представени от д-р Николай Ненов, който е началник на отдел „Здравеопазване на животните“ в Областната дирекция по безопасност на храните, са провеждане на заседания на Общинските епизоотични комисии в най-кратки срокове, на които трябва да присъстват кметовете и кметските наместници на населените места, както и извършване на клинични прегледи и проверки на био-сигурността в личните стопанства за отглеждане на свине четири пъти годишно. В случай, че се забележи нерегламентирано движение на свине и отглеждане на неидентифицирани такива в личните стопанства, то трябва незабавно органите на МВР и Областната дирекция по безопасност на храните да бъдат информирани. До края на месец май тази година предстои инвентаризация на личните стопанства, депопулирани през 2019 г. Същевременно предстоят и други три инвентаризации на всички лични стопанства за отглеждане на свине. Първата трябва да приключи до края на май, втората до 30 юни, а третата – до 20 октомври. По време на изпълнението ѝ трябва да присъства и ветеринарният лекар, който работи към всяка община. Ако се установят прасетата, които са отглеждани нерегламентирано, те ще се изследват и върнат обратно на стопаните.

По време на заседанието беше в детайли обсъден националният план за контрол и предотвратяване разпространението на заболяването Африканска чума по свинете, в който са подробно разписани всички действия и задължения на компетентните ведомства.

Днешното заседание се проведе във връзка със Заповед № РД11-761/26.03.2024 г. на изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Светлозар Патарински и констатирано огнище на болестта африканска чума по свинете на територията на област Пловдив, както и предстоящата инвентаризация на личните стопанства.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest