Програмата на Яворовите януарски дни в Чирпан

На 13 януари, рождения ден на  гения на българската лирика, всяка година Община Чирпан, Къща-музей „Пейо К. Яворов“ и Фондация „Яворов“ организират Яворови януарски дни.

Празниците, които за първи път се провеждат през 1968 година по идея на поета Димитър Данаилов и тогавашния министър на културата Павел Матев, имат амбицията да съхранят невероятния дух, идеал и да популяризират  живота и творчеството на  големия български поет – Пейо Крачолов Яворов, превърнал се като олтар за чирпанлии. Тази година организаторите редуцираха културните прояви, заради поредната ковид вълна.

Програмата включва:

                                                           17:00              Изпълнение на стихотворението  „Две души“ от Спас Ангелов СУ „Пейо Яворов“

Запалване на Яворовия огън в Къща-музей „Пейо К. Яворов“

                                                           17:15              Пренасяне на огъня в парк „Яворов“ до паметника на поета от изявени чирпански гимназисти

                                                           17:30              Кметът Ивайло Крачолов ще открие  петдесет и четвъртите Яворови дни

                                                                                   Слово, посветено на Яворов, ще произнесе поетът и издателят Трифон Митев – член на Фондация „Яворов“

Рецитал по стихове на Яворов – актьорът Ивелин Керанов

За откриването на празника организаторите очакват да пристигне министърът на културата Атанас Атанасов. Жителите и гостите на община Чирпан могат да разгледат  откритата експозиция на площад „Съединение“  „Яворов и Македония“, дело на Община Чирпан, Фондация „Яворов“ и „Бъдещност“ АД

Във фейсбук на страницата на  Къща-музей „Яворов“ директорът Златина Колева обяви резултатите от  националния литературен конкурс “И ти си в мене – ти, родино моя”. В него участваха 200 деца от страната. Председател на журито бе Трифон Митев. Още един национален конкурс пази паметта на Яворов “Недорисуван свят”, който е в памет и на неговата прапраплеменница Василия Стоилова. В него се включиха 85 деца от България. Председател на журито бе  художникът Петър Петров. Наградите на отличените деца и ученици от страната ще бъдат изпратени по куриер. Най-добрите творби от конкурса са подредени  в изложба в Къща-музей „Яворов“ до  13 февруари.

Pin It on Pinterest