Региона

Програма на община Пловдив за Великденските празници

Наближават Великденските празници – време, което ни вдъхновява да преоткриваме вярата си в доброто, надеждата и чудесата.

Дори в модерните времена, в които живеем традиционните елементи, свързани с празника, са се запазили в голяма степен – яйцата да се боядисват в четвъртък или събота, на трапезата да има козунак и агнешко, да се ходи на църква в нощта преди Възкресението, и да не се работи по великденските празници.

          И тази година Община Пловдив е подготвила различни инициативи в празничните дни- разнообразни концерти и великденски работилници за изписван на яйца.

          Кулминацията в празничната програма е на 6 май, когато на пл. „Стефан Стамболов“ от 17.00 часа ще се състои за пръв път в България, един уникален концерт „Той, Тя и Акордеонът“ с участието на двама изумителни акордеонисти Вероника Тодорова и Калоян Куманов. Заедно с тях на сцената ще се качат легендарните Светлин Стайков – китара, Александър Леков – бас китара, Мирослав Турийски – пиано, Начо Господинов – барабани и струнен квартет в състав: Стилиян Дерменджиев, Теодор Добрев, Петя Кавалова, Анет Артинян. Датата съвсем не е избрана случайно, защото тогава се чества и Световния ден на акордеона – 6 май. Входът е свободен!

ПРОГРАМА

30 април 2024 г., вторник

19:00 ч. ГХГ – Пловдив,  Иконна галерия, ул. „Съборна“ 22

Великденски концерт на Девическа хорова формация „Евмолпея“

2 май 2024 г., четвъртък

11.30 ч. – 13:00 ч.  Площад „Стефан Стамболов“

Великденска творческа работилница за деца, с участието на ученици и преподаватели от Национална гимназия за сценични и екранни изкуства, гр. Пловдив и възпитаници на Пловдивската духовна семинария „Св.св. Кирил и Методий“.

За поредна година Община Пловдив и НГСЕИ – Пловдив подаряват радостни Великденски забавления на децата на Пловдив. На Велики четвъртък и Велика събота, когато се боядисват яйца, пред сградата на общината ще има „Великденски творчески работилници за деца“. Всички желаещи могат  да украсят по свой дизайн великденски яйца, които след това да отнесат в своите домове, а талантливите възпитаници на НГСЕИ ще им помагат, асистират и насърчават. Осигурени са декоративни яйца, изработени от стиропор, екологични водоразтворими бои за декориране и четки. Възпитаници на Пловдивската духовна семинария „Св.св. Кирил и Методий“ ще разказват на децата за същността и смисъла на най-големия християнски празник, който всяка година озарявa домовете ни и неговите символи. Тревните площи пред Община Пловдив вече са декорирани с големи красиво изрисувани яйца, дело на ученици от НХГ „Цанко Лавренов“ и НГСЕИ. Част от тях бяха подновени от младите таланти от 10А клас на НГСЕИ, специалност „Декор“, с преподавател Димитър Къркеланов.

4 май 2024 г., събота

11:00 – 13.00 ч. Площад „Стефан Стамболов“

Великденска творческа работилница за деца, с участието на ученици и преподаватели от Национална гимназия за сценични и екранни изкуства, гр. Пловдив и възпитаници на Пловдивската духовна семинария „Св.св. Кирил и Методий“

5 май 2024 г., неделя

11:00  ч. Площад „Стефан Стамболов“

Концерт „Великденски чудеса в страната на талантите“ с участници от предаването „Ася в страната на талантите“

Концерт на танцово студио към СКИС „Немезида“ Пловдив с ръководител и хореограф Мариана Данева.

17:00  ч. Площад „Стефан Стамболов“

Концерт на Биг Бенд Пловдив и солисти, диригент Николай Гешев

6 май 2024 г., понеделник

12:00  ч. Площад „Стефан Стамболов“

Концерт на Представителен ансамбъл „Марица” към СУ “Св. св. Кирил и Методий” с художествен ръководител Боян Алексиев

17:00  ч. Площад „Стефан Стамболов“

Концерт „Той, Тя и Акордеонът“

С участието на:

Акордеон: Вероника Тодорова

Акордеон: Калоян Куманов

Китара: Светлин Стайков

Бас китара: Александър Леков

Пиано: Мирослав Турийски

Барабани: Начо Господинов

Струнен квартет: Стилиян Дерменджиев, Теодор Добрев, Петя Кавалова, Анет Артинян

Концертът „Той, Тя и Акордеонът“ с участието на изключителни музиканти ще бъде представен за първи път пред публика, при това точно в Световния ден на акордеона – 6 май. Датата се свързва с първия патент за акордеон, който е регистриран на 6 май 1829 г. във Виена от производителя на органи и пиана Сирил Демиан и синовете му Карл и Гуидо. От тогава и до днес, акордеонът се превръща в любим инструмент, първо на народните музиканти, а във времето се интегрира в традиционните музикални стилове от цял свят.

Събития в музеите:

27 и 28 април 2024г,  (Лазаровден и Цветница) от 10 до 16 часа, Регионален етнографски музей – Пловдив, ул. Др.“Стоян Чомаков“ 2 

„ Великденска работилница в Регионален етнографски музей“ с гост  майстор Светла Ракшиева, която въведе участниците в изкуството на писането на яйца. Освен да си изрисувате собствено яйце, ще научите много нови неща за символиката му, за традициите и начините на боядисването и изписването му в различните страни и в България.

Заниманието е подходящо за всички възрасти. Такса за участие – 8.00 лв. Всички необходими материали са осигурени от музея.

5 май– 12 май 2024г. , 9.00 -18.00 часа , Регионален етнографски музей – Пловдив, ул. Др.“Стоян Чомаков“ 2 

Изложба „Великден в България, Чехия и Словакия“

В изложбата се разказва за общото и различното в традициите на трите страни. Могат да се проследят запазените езически обичаи, разпространени при нас и при тях, както и да се види доколко християнството е променило народните вярвания и представи.

Пролетните ритуали за възраждането на природата, с които е свързана и великденската обредност, са представени според използваните в тези страни Юлиянски и Грегориански календар. В България цикълът включва обичаите от Месни и Сирни Заговезни, Маскарадните игри, Конския Великден – Тодоровден, Лазаруване и Връбница, т.е. седемте недели на поста. А в Чехия и Словакия постът започва с Пепеляна сряда и продължава шест недели до Възкресение, като са отразени всички народни обичаи през това време.

При тази съпоставка ясно се очертават обредите, свързани със земеделските жертви, които са общи за трите страни. Или лазаруването, един обред на инициация за девойките, който се възприема, като обичай с древни корени. Любителите на красивите писани яйца ще могат да научат колко различни техники се използват за украсата им; за традициите, запазени от Средновековието до днес, както и за новите методи, използвани в ХХІ век.

1–15 май 2024г., Детски отдел при НБ „Иван Вазов“

Изложба на великденски яйца „Пъстри, шарени яйца“ 

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest