Професор Кантарджиев провери мерките срещу COVID 19 в Монтана

Главният виросолог в националния оперативен щаб и директор на центъра за заразни и паразитни болести професор Тодор Кантарджиев днес провери организацията на общинския пазар в Монтана.

Причината за посещението е заповедта на министъра на здравеопазването за въвеждане на строги мерки в  фермерските пазари от началото на сезона. Професор Кантарджиев обиколи пазара заедно с кмета на Монтана Златко Живков, областния управител Росен Белчев и директора на регионалната здравна инспекция д-р Елена Борисова. Той даде точни указания къде да бъдат поставени маркерите за преминаване, информационните табели и как да се увеличи дистанцията между търговците.

Преди огледа на пазара професор Кантарджиев за пореден път обясни пред журналисти защо вярва в мерките. Той подчерта, че математическия анализ с който се изчислява на колко дни се удвояват случаите на COVID 19 в страната показва, че мерките работят. Увеличаването на тези дни е белег за адекватност. В началото случаите са се удвоявали на 4-5 дни, сега се удвояват на 12-13 дни.

Pin It on Pinterest