Проекти и социални услуги за над 10 млн.лв. изпълнява Община Шумен

Близо 3500 души ползват 20 различни видове социални услуги, предоставяни от община Шумен.

Те се реализират по различни проекти, програми, делегирани държавни дейности, както и със средства на общината. Над 500 са настанени в институции, а за останалите се полагат грижи по домовете. Това съобщи на брифинг днес заместник-кметът по социална политика и здравеопазване д-р Светлана Маркова.

Симона Колева, ст. експерт по здравеопазване към социалната дирекция, и Севелина Колева, ръководител на проекта Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания – Компонент 2 и 3 също участваха в брифинга.

„Над 10 000 000 лева е финансовото изражение на средствата, с които се обезпечават дейностите по различните социални услуги и проекти. Предстои изпълнението на още една услуга за 30 души. Проектът на Община Шумен е за създаване на Дневен център за хора с увреждания и техните семейства. В момента текат процедурите по неговата реализация, като се очаква услугата да заработи през следващата година.  По проекта за асистентската подкрепа има все още свободни места и приемът на документи  продължава както за потребители, така и за асистенти. Това е една от най-новите социални услуги, които предоставя общината, а сумата, предвидена за разходи (включително и за заплати), е 944 445 лв.“, обясни Маркова.

Капацитетът е за 237 души, които получават почасови грижи в дома си от социални асистенти. От тази услуга могат да се възползват хора, които имат ТЕЛК с чужда помощ и такива, които са над трудоспособна възраст и не могат да се  справят сами с ежедневните си нужди. Тя е почасова, като един асистент може да обгрижва до 4 човека, уточни Симона Колева, която администрира проекта. Тя допълни още, че подаването на заявления е максимално улеснено на тел: 054/800 157 и e-mail: as.podkrepa@shumen.bg или на място в сградата на бившия Битов комбинат на ул. „Цар Иван Александър“.

168 души повече от първоначално предвидения капацитет се обслужват по двата компонента на проекта Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания Компонент 2 (за хора с увреждания и възрастни) и Компонент 3 (помощ при пазаруване и плащане на сметки със средства на потребителите). Ръководителят на проекта Севелина Колева съобщи, че независимо от по-големия брой, няма върнати желаещи.

Pin It on Pinterest