Продължават проверките за спазване на всички противоепидемични мерки в Русе и региона

Така само за изминалата седмица служители от областните дирекции на МВР и тази по Безопасност на храните са извършили 869 проверки.

От полицията са проверени 757 души за спазване на наложената им домашна карантина, като нарушения не са установени. Въпреки това само за период от седем дни са съставени 51 предупредителни протокола за неспазване на противоепидемичните мерки. Сред най-често срещаните нарушения са неносене на маски, както и струпване на повече хора от позволеното на едно място, без да се спазва необходимата дистанция от минимум 1.5 м. между всеки. При повторно нарушение всяко лице ще бъде санкционирано. Отделно е съставен и 1 акт, за който предстои да бъде наложена глоба.

Проверки текат и от страна на Областната дирекция по безопасност на храните, като техните експерти са проверили 112 обекта, от които 59 магазина за хранителни стоки. Паралелно са проверени и 41 заведения за обществено хранене и 12 предприятия за производство на храни и складове. Констатацията е, че не се установяват несъответствия при прилагане на противоепидемичните мерки, но на практика експертите на ОДБХ могат да проверяват само персонала дали спазва съответните разпоредби, а също и  хигиенното състояние на обекта.

Ежедневно проверки за спазване на противоепидемичните проверки се извършват още от Регионалната здравна инспекция и общините в областта.

Това стана ясно от проведени по-рано през деня разговори между заместник областния управител Свилен Иванов, който временно изпълнява длъжностите областен управител и председател на Областния оперативен щаб и ръководствата на съответните институции.

Pin It on Pinterest