Продължават преводите на „Нашият град днес“

СТИХОТВОРЕНИЕТО НА ЖИВОДАР ДУШКОВ ЗА СЕГА МОЖЕ ДА БЪДЕ ПРОЧЕТЕНО НА 46 ЕЗИКА

Заслужилият доцент на Русенския университет „Ангел Кънчев“ Живодар Душков възнамерява да подготви второ издание на радващата се на все по-голяма популярност у нас и в чужбина стихосбирка „Нашият град днес“. Това заяви той по време на състояла се по-рано през деня среща между него, областния управител Борислав Българинов и заместник областния управител д-р Стефка Караколева. Всъщност интересното и уникалното е, че книгата включва едно единствено стихотворение, посветено на тягостната атмосфера, породена от пандемията от COVID-19. То е написано в Русе на 19 март, няколко дни след като за първи път в съвременната история на България беше наложено извънредно положение. В него авторът по свой собствен начин се е опитал да пресъздаде потискащата атмосфера от напълно безлюдните тротоари и страха на хората от непознатото. „Всичко се случи сякаш за минути.“, каза той пред Българинов и д-р Караколева. „Трябваше да посетя една служба, излязох, видях тази наистина тежка картина, върнах се и написах това, което ми бе на сърце. След това го споделих във фейсбук с мой приятели руснаци в превод на руски език.“, допълни още той. Тук става още по-интересно. За по-малко от три месеца стихотворението бива преведено на 37 езици, сред които аварски, амхарски, арабски, есперанто, иврит, китайски, урду и японски. Към стихосбирката има и приложение, което дава един по-оптимистичен поглед за края на заразата. Неразделна част от творбата е и картина на художника Марко Монев, представяща пейзаж от емблематичната ул. „Славянска“. Новото във второто издание на книгата ще бъде, че се предвижда в нея стихотворението да е преведено на 50 езика. До момента те вече са 46.

Сред последните изяви на доцент Душков е и най-новата му стихосбирка „Късна любов“, представяща трепетите на човешката душа, породени от най-истинското чувство, без оглед на възрастта.

Живодар Душков е добре познат на русенската общественост. Той е автор на повече от 10 художествени книги, 20 учебници и учебни пособия предимно в сферата на историята, 160 научни изследвания и на повече от 1300 публицистични и научнопопулярни статии. Същевременно е бил и редактор на над 60 книги и около 20 вестници, сред които и вестник „Студентска искра“. Носител е на различни награди. Сред тях са награда „Русе“ в областта на публицистиката, Златно перо на Съюза на българските журналисти и още много други. През изминалата година той се оказа и сред първите българи, издали собствена стихосбирка, като стихотворенията там са били във форма апева. Едва на по-късен етап се съставя сборник с апеви от български автори.

Областният управител Борислав Българинов и неговият заместник д-р Стефка Караколевa поеха ангажимент да подпомогнат дейността на доцент Душков. Заедно с Българинов Душков ще представи книгата си пред служебния министър на културата проф. Велислав Минеков.

Pin It on Pinterest