Продължава изографисването на катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий“ в Ловеч

Шести пореден сезон продължава изографисването на новия катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий“ в центъра на Ловеч.


Университетски преподаватели, докторанти и студенти участват в сложната дейност по изографисване на доста голямата площ, защото храмът е на две нива, има 850 кв. м застроена площ, а разгънатата е два пъти повече.

Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова на 16 септември се запозна с хода на изографисването, което вече обхваща близо 80 процента от стените. Ръководителят на групата проф. д-р Владимир Аврамов от Факултета по изобразителни изкуства във Великотърновския университет е категоричен, че тук се ражда един от най-хубавите храмове у нас.

„Работим с голяма прецизност, това са монументални картини с кавалетни средства. Това са големи целувателни икони, където и най-малкият детайл е важен. Това лято изработихме и витражите и продължаваме към входа“, разказа проф. д-р Владимир Аврамов. Той припомни, първите години след 2014 г. са направили приземния етаж, а  от 2016 година рисуват централния купол и останалата част.

Новият катедрален храм „Св. Св. Кирил и Методий“ бе тържествено осветен през 2017 година, но по стенописите  има работа за поне още два сезона.

Pin It on Pinterest