Региона

Пристигнаха хартиените бюлетини за изборите тази неделя, утре се очакват ролките за електронните устройства

394 300 хартиени бюлетини бяха доставени в Областна администрация – Русе днес при засилени мерки за сигурност. Те са предвидени за предстоящия тази неделя вот 2 в 1. 193 700 от бюлетините са предназначени за изборите за Европейски парламент. Останалите 200 600 са за народни представители. В момента бюлетините се съхраняват в специално предназначено за целта място в сградата на Областната управа в крайдунавския град, като тяхната сигурност еобезпечена с постоянна полицейска охрана. Ролките за машинния вот ще бъдат доставени от оправомощени лица директно от печатницата на БНБ и това ще стане утре в късния следобед. Предвижда се всички осем общини от областта да получат бюлетините и ролките за машинния вот в петък. Припомняме, че вчера общините от региона получиха книжата и другите материали, които са необходими за безпроблемното протичане на изборите. Те също са под полицейска охрана в съответните общини. Всички материали ще бъдат разпределени по секциите на 8 юни /събота/ от съответните общини. Тогава секционните избирателни комисии ще получат хартиените бюлетини, ролките, а също и машините, които се очаква да са 289. Толкова са секциите в областта, в които ще може да се гласува електронно. Припомняме, че председателите на комисиите следва сутринта в деня за размисъл да получат първо книжата.

Изборите на 9 юни в секциите с над 300 избиратели ще се проведат както на хартия, така и чрез машини за електронно гласуване. Начинът за гласуване зависи от желанието на избирателя, но има изключение в случаите, когато избирателят няма право да гласува на един от двата избора. Тогава той задължително гласува с хартиена на бюлетина за вота, до който е допуснат. Хартиени бюлетини ще се използват в секциите с под 300 души. В подвижните секции ще се гласува също с хартиени бюлетини. На практика бюлетините, които бяхадоставени днес, подсигуряват напълно вота във всички секции. При сериозни проблеми с машините и невъзможност за тяхното функциониране в съответната секция ще се преминава към хартиен вот, но само след решение на Централната избирателна комисия /ЦИК/. 

По последни данни жителите на областта, имащи право да упражнят вота си на предсрочните избори за народни представители са 198 917. Броят на избирателите за евроизборите в региона е с 6 425 души по-малко или общо 192 492 души. Имащите право на глас в община Русе на изборите за народни представители са 142 127, а за европарламент – 138 567.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest