Приключи първият етап на фотоконкурса „Моята цветна градинка“

В края на май в 13 села от община Стара Загора и 2 от община Мъглиж приключи пъвият етап на фотоконкурса „Моята цветна градинка“. Победителите от всяко село ще се състезават на виртуален финален кръг.

Идеята за този цветен и красив конкурс и на Стойка Генова, секретар на НЧ „Димитър Наумов“ – Преславен, където за пръв път се проведе миналата година. „Тогава заради пандемията нямаше възможност читалището да развива дейност. И ми дойде тази хрумка – почти няма къща в селото, която да няма градина, всеки се стреми да има повече цветя и зеленина, някои отглеждат и екзотични растения, хората се грижат и за тротоарите пред домовете си. Почти на шега организирахме конкурса, миналата година, а се събраха много интересни снимки. Беше и провокация към стопаните – да направят дворовете си по-красиви, но и да покажат нови идеи. След като завърши надпреварата, много колеги от други читалища казаха, че им се искало да откраднат идеята. Казах, че им я подарявам, няма защо да я крадат“, споделя Стойка Генова.

Така фотоконкурсът „заразява“ и селата Маджерито, Кирилово, Калояновец, Хрищени, Горно Ботево, Михайлово, Богомилово, Ракитница, Малка Верея, Сулица, Хрищени и Яворово от община Стара Загора и Шаново и Юлиево от община Мъглиж. Община Стара Загора подкрепя идеята. Предстои да се проведе регионален финал с победителите от всички села.

Конкурсът се провежда в четири категории: „Красива цветна градинка“, „Интересни идеи и декорации в градината“, „Поддържано и приветливо тротоарно пространство“ и „Многообразие от цветя и други растения“. Само в Преславен красивите снимки са 450 и могат да се видят в профила на НЧ „Димитър Наумов“ във фейсбук.

„Два дни преди крайния срок получихме много хубав подарък – виртуален албум, от Ники Василев от Възрожденско читалище „Зора – 1866“ Русе. „Приветствам чудесната идея на конкурса за цветята и природата около нас. Моето творчество във фотографията и киното е свързано предимно с грижата и обичта към природата и нейното опазване като основа на живота. Жалко, че не мога да участвам в конкурса, защото не отговарям на условията за участие. Тук ви изпращам част от моя цветен архив като благодарност за хубавата ви идея. Продължете я във времето. Нека цветята ми да бъдат подарък на читалището и ги използвайте безвъзмездно за всички красиви начинания“, е написал той.  Подаряваме идеята на всички, които искат да направим домовете и селата си още по-красиви. И ще се радваме, ако те са повече, а конкурсът да стане национален,“ каза Стойка Генова.

Pin It on Pinterest