Приблизително 600 русенци са се възползвали от „зелените коридори“ през почивните дни

Засилен интерес и към днешния „зелен коридор“ отчитат от Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания „Д-р Димитър Граматиков“ в Русе.

От лечебното заведение споделят, че чакащи хора е имало още от 07.00 ч. сутринта, но въпреки това не се е стигнало до напрежение или конфликтни ситуации. Стигна се обаче до удължаване на работното време на кабинета за имунизации в Белодробната болница, който затвори буквално преди минути. По техни данни първа доза от ваксината на „Пфайзер“/ „Бионтех“ днес са получили около 240 души. От там информират още, че се е съблюдавало спазването и на противоепидемичните мерки – носене на маски и спазване на необходимата дистанция.

Припомняме, че възможност за имунизиране без предварително записан час по време на празниците беше осигурена в рамките на четири дни, от които два в Русе и два в Бяла. Всеки можеше свободно да избира между два вида ваксини – иРНК или векторна. По предварителни данни през „зелените коридори“ в областта са преминали близо 600 души. Възможно е получилите първа игла от някоя от ваксините през последните няколко дни да се окажат повече от 600. Окончателната информация за броя на поставените ваксини и в другите специализирани имунизационни кабинети ще стане ясна през утрешния ден. Припомняме, че и през следващите почивни дни ще работят общо седем специализирани имунизационни кабинета, но с различен график, който е достъпен на уебсайта на РЗИ: https://www.rzi-ruse.com/.  Навсякъде ще се извършват имунизации съгласно Националния ваксинационен план, реимунизация, както и поставяне на първа доза от съответната ваксина на записалите се в електронната система. Създадена е организация, която да не позволява смесване на отделните потоци.

До момента в областта са извършени 20639 имунизации, като повторна доза са получили 4936 лица, което означава, че при тях имунизационният процес е приключил.

Pin It on Pinterest