Региона

При голям интерес премина Европейската нощ на музеите в Ямбол

Хиляди жители и гости на Ямбол се включиха в семейните игри, арт-работилници и забавните предизвикателства, които предложиха общинските музеи и галерии в събота вечер.

Безистенът, Музеят на бойната слава, Регионалният исторически музей, Етнографската къща и Художествена галерия „Жорж Папазов“ отвориха безплатно врати за посетители в Европейската нощ на музеите.

Млади екскурзоводи от Езикова гимназия „Васил Карагьозов“ напътстваха посетителите в Културно-информационен център „Безистен“ в традиционната занимателна игра с награди „Откриватели на Арт & Факти“. Над 300 участници отговориха правилно на въпросите, които бяха свързани с гостуващата изложба на колекция „Кесаури“/Франция/– оригинални произведения на Салвадор Дали – „Дизайнерски творби“.

В Нощта на музеите Безистенът организира и Арт зона на открито. От 16:00 до 20:00 ч. площадното пространство пред емблематичната за Ямбол сграда, предложи занимания за посетители от всички възрасти: керамични работилници с ямболските творци Мария Попова, Иван Желязков и Петър Деновски, творческо ателие на Общински детски комплекс – Ямбол, исторически настолни игри.

Десетки танцуваха и край музикалната сцена на открито пред северния вход на Безистена заедно с мажоретките на НУ „Св. Св. Кирил и Методий“, вокална група „До-ре-ми-ни“ от ОУ „Любен Каравелов“, талантливите момичета от „Мери бойс бенд“ от Езикова гимназия „Васил Карагьозов“ и ямболските поп-рок изпълнители Даниела Косева и Тодор Калчев.

Единственият по рода си Музей на бойната слава в Ямбол отчита значително увеличение на посещаемостта след цялостното му обновление. А в Европейската нощ на музеите представи изцяло реставрирана външна експозиция с оръдия, използвани от ямболския гарнизон през периода на Балканската, Първата и Втората световни и Студената войни.

„КОД: ГАЛЕРИЯ“ беше заглавието на игрите за семейства и приятели, които предложи в Нощта на музеите напълно обновената Художествена галерия „Жорж Папазов“. Предизвикателствата – от решаване на кръстословица, оцветяване на шаблони, редене на пъзели и други игри заедно с ямболските художници „отваряха“ буква, с която се изписва думата ГАЛЕРИЯ. А навън творците бяха представили и свои картини, към които посетителите също проявиха интерес. Разгледаха също експозицията „Цветовете на моето детство в Ямбол“ на Ривка Узиел-Криспин и Ретроспективната изложба на Коста Стоянов.

В обновения Регионален исторически музей – Ямбол в Европейската нощ на музеите откриха изложбата „Напред!Науката е слънце…“, проследяваща историята на образованието в Ямбол през периода от Освобождението на България (1878 г.) до края на 80-те години на ХХ век. След основния ремонт на музея новоизградената зрителна зала се препълни, заради историческия театрален разказ за личностите, оставили следа в борбата за освобождението на нашия град и на България, пресъздаден от актьори от Драматичен театър „Невена Коканов“. В Етнографския комплекс оживя и палитрата на тракийския фолклор с танцов ансамбъл „Радика“. Посетителите разгледаха и пътуващата изложба „Последвай стъпките“, постоянните експозиции „Цветна магия от ямболско“ и „От традицията към модерното“.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest