През изминалата седмица излекуваните пациенти от COVID-19 са повече спрямо новите случаи

Към момента общо установените случаи на COVID-19 за Смолянска област са 180, като 30 са положителните проби от последната седмица, периода 15-22 юни.

От тези случаи починалите са 5. Имаме един нов смъртен случай на мъж на 78 години от Доспат, който е починал през изминалата нощ в общинската болница в Девин. Той е имал хронични сърдечни и други заболявания. Излекуваните случаи са 82-ма, като 43 са от последната седмица. Активните случаи са 93, от които настанени в болница са 17 – в МБАЛ-Смолян 9, в МБАЛ-Девин 6 и в болницата в Гоце Делчев двама пациенти от община Доспат. Към момента няма активни случаи на заразен медицински персонал в региона, няма пациенти, които да са настанени за лечение в интензивни отделение на лечебните заведения.“, областният управител Недялко Славов обобщи актуалната епидемична обстановка в региона. „Спрямо останалите области, оставаме на седмо място по общ брой случаи със 180, но отнесено към общия брой население сме на второ място, след Видин с 1 случай на 390, ние сме с 1 случай на 575.“, каза в допълнение Славов

Д-р Мими Кубатева, директор на РЗИ-Смолян, даде подробна информация за разпространението на коронавирус на територията на област Смолян. „През изминалата седмица, в периода 15-21 юни, са регистрирани 30 нови случая на COVID-19 в областта. По общини те се разпределят: от Смолян-16, Доспат-12, Девин и Рудозем по един. Десет от тях са хоспитализирани – 6 в инфекциозно отделение на областната болница, двама в общинска болница в Девин и двама в болницата в Гоце Делчев. Под карантина са поставени 153 контактни на положителни с коронавирус лица. На 21 юни, вчера изтече карантината на 260 контактни от община Доспат.“

Във връзка с диагностициран случай в шивашки цех в Смолян, д-р Кубатева уточни, че е връчено предписание за засилени противоепидемични мерки и пълна дезинфекция на помещенията. Медицинските специалисти от РЗИ проследяват 13 карантинирани лица без общопрактикуващ лекар. През изминалата седмица са изпратени 225 проби за PCR изследване, от които 27 са на медицинския персонал от неврологичното отделение на областната болница, които са отрицателни. Извършени са 316 бързи теста, от които има 8 положителни – един на IgM и седем на IgG антитела.

„На основание Заповед 333 от 12 юни 2020 година на Министъра на здравеопазването, в края на миналата седмица бяха изпратени 89 контролни проби за PCR изследване на позитивни на COVID-19 от община Доспат. От тях повторно положителни резултати имат 16, които не се съобщават като новооткрити и оттам идва разликата в броя на тези, които сме съобщили и общия брой на положителните. С тази Заповед 333 се променя до момента на издаването й действащата разпоредба за 28 дневна карантина на позитивни лица и 28 дневна домашна изолация на дехоспитализирани лица, от 28 дни тя се променя на 14 дни. В тази връзка, в края на седмицата бяха взети проби на положителните, които бяха на домашна изолация. Карантината на такива лица се снема след изтичане на периода и наличие на един отрицателен резултат. В резултат на изтичане на карантината и наличие на отрицателен резултат, от вчерашния ден 43 лица от община Доспат са със снета карантина.“ ,каза д-р Кубатева.

Относно изследването на контактните лица в детската градина в Смолян, където имаше позитивно на COVID-19 дете, д-р Кубатева съобщи, че на децата ще бъдат взети проби днес, като родителите са предупредени, че ще ги посетят екипи на РЗИ за тази цел. „Днес 17 деца и 4 учителки ще бъдат посетени и ще им бъдат взети проби за PCR изследване.“ Директорът на РЗИ-Смолян изясни, че определянето на контактните, които следва да бъдат изследвани, кога да бъдат изследвани, с каква проба да бъдат изследвани, се решава в процеса на епидемичното проучване по преценка на специалистите епидемиолози. Тъй като всеки един случай е специфичен, трябва да се оценят обстоятелствата и степента на риск. Във връзка с това, децата от въпросната детска градина се изследват сега, една седмица след установяване на потвърдения случай, за да бъде отчетен реален резултат и да не се налага последващо повторно изследване, което би стресирало децата.

Д-р Кубатева отново разясни как се определя кръга от контактни лица и даде определение на близък контакт – контакт на разстояние по-малко от 1 метър в продължителност на минимум 15 минути в рамките на два дни преди поява на симптоми при заразеното лице и 14 дни след установяване на положителен за коронавирус резултат.

Лечебните заведения, които ще лекуват пациенти с коронавирус за неусложнени и леки случаи в област Смолян остават общинската болница в Девин и инфекциозното отделение на областната болница, а за тежки и усложнени случаи – ОАИЛ на областната болница.

Д-р Кубатева обърна внимание към Заповед 331 на Министъра на здравеопазването от 12 юни 2020 г., която задължава работодателите да осигурят спазване на противоепидемични мерки на работните места. „Поводът да обърна внимание на тази заповед е свързан с фактът, че с отпадането на общите противоепидемични мерки и ограничения за гражданите на различни обществени места доведе до разбирането, че навсякъде отпадат тези мерки. А всъщност там, където се касае за организация на работно място, обслужване на хора, е необходимо спазването и остават в сила още редица задължения.“, каза д-р Кубатева, като акцентира върху т.2 от заповедта.

Във връзка с изпълнението на тази заповед, през изминалата седмица при направени проверки от инспектори на РЗИ-Смолян на различни обекти с обществено предназначение са установени нарушения – персонал в хранителни магазини без маски, сервитьори в заведения за обществено хранене без маски. Направени са предписания.

Д-р Кубатева сподели, че през изминалата седмица е проведена работна среща, инициирана от кмета на община Златоград, за обсъждане на медицинските услуги в общината. Участвали са ръководството на общината, на общинската болница, общински съветници, общопрактикуващи лекари, лекари специалисти, директорите на РЗИ и НЗОК. „Ползотворна среща, в която всички участници се обединихме около решението, че е належащо да бъдат привлечени млади лекари в лечебните заведения, за да продължат общинските болници работата по подобряване качеството на медицинските услуги. Провокирани от ползата на тази среща, ще инициираме такива срещи и в други общини, особено там, където има общински болници.“

По отношение на ситуацията в МБАЛ-Смолян, директорът на лечебното заведение д-р Марин Даракчиев каза, че има 9 пациента с коронавирусна инфекция, настанени за лечение в инфекциозно отделение. „На този етап те са в добро общо състояние. Нямаме пациенти в интензивно отделение с COVID-инфекция.“ Той каза, че при необходимост е създадена организация, съгласувано с РЗИ, за разширяване капацитета за лечение в МБАЛ-Смолян на пациенти с коронавирус.

Д-р Кубатева и д-р Даракчиев потвърдиха, че по наблюдения на заболеваемостта от коронавирус в област Смолян, около 80% от позитивните случаи са безсимптомни или леки, около 10% се нуждаят от хоспитализация, а около 10% са на домашно лечение. Независимо от това, те призоваха гражданите за лична отговорност и изострено внимание по отношение предпазването от заразяване.

Pin It on Pinterest