Региона

През 2023 г. прокурорите от зоната на Апелативна прокуратура-Пловдив са внесли в съда общо 6568 акта

През 2023 г. прокурорите от зоната на Апелативна прокуратура-Пловдив са внесли в съда общо 6568 акта, като осъдените и санкционирани лица с влязъл в сила съдебен акт са 6966.

Това става ясно от отчетния доклад на Апелативна прокуратура-Пловдив, който бе представен днес от апелативния прокурор Тодор Деянов на годишното събрание на магистратите. На анализа присъстваха заместник-апелативните прокурори Румен Попов и Божидара Попова, колегите им, както и административните ръководители на окръжните и районните прокуратури в съдебния район, който включва областите Пловдив, Стара Загора, Хасково, Пазарджик, Кърджали и Смолян. Гости бяха директорите на областните дирекции на МВР в апелативната зона, представители на ГД БОП и ДАНС.

В свое писмо до магистратите и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов ги поздрави за отличната работа през годината.    

Изнесените данни в доклада сочат още, че прокурорите от апелативната зона са осъществявали наблюдение, надзор и ръководство по 46 365 досъдебни производства, образувани по общия ред. Наблюдавани бързи производства през миналата година са общо 4358. 

През 2023 г. в апелативния район са наблюдавани 2549 досъдебни производства с предмет наркотични вещества и прекурсори, като има ръст спрямо през 2022 г., когато тези дела са били 2179. Общо 789 са наблюдаваните досъдебни производства за данъчни престъпления.

През 2023 г. в района на Апелативна прокуратура-Пловдив са били наблюдавани общо 719 преписки за престъпления, извършени в условията на домашно насилие, като те са повече в сравнение с 2022 г., когато броят им е бил 507.  Най-много от тях са за причиняване на телесна повреда, следват заканите за убийство и неизпълнението на заповед за защита от домашно насилие.  Пострадали през годината са били 323 лица, от тях 293 – жени. 

Апелативният прокурор Тодор Деянов обобщи и приоритетите на магистратите през тази година, които са свързани с бързината и срочността при разследване на делата. Той подчерта и доброто взаимодействие в работата на прокуратурата и полицията в апелативната зона. 

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest