Региона

Премиерата на „Зимните навици на зайците“ в Ловеч оправда надеждите за сериозно и завладяващо зрелище

Очакваната с нетърпение от публиката премиера на „Зимните навици на зайците“ в Драматичен театър „Борис Луканов“-Ловеч, оправда надеждите за сериозно и завладяващо зрелище.

Пиесата от 1996 г. г. на големия наш драматург Станислав Стратиев оживява под режисурата на Николай Урумов, който е и сред актьорите, заедно с Асен Блатечки и останалия екип. Премиерата беше на 1 юли 2024 г.

Това е тъжно-смешен и горчиво-сладък разказ за окаяното нравствено разложение на българина, който отчаяно се съпротивлява на капаните на корупцията и бандитизма. Темата е болезнена, защото нищи нравственото падение на съвременния българин. Сюжетът обаче е забавен, защото проследява следите на едни изчезнали пет милиона лева. Заглавието трябва да се разбира като намек за вродения ни страх. „Като зайци сме боязливи“ е писал Софроний Врачански“, казва Бръснаря в запомнящото се изпълнение на Георги Грозев.

Режисурата използва ефектна сценична метафора – всички жертви са буквално завързани с въжета почти през цялото време, те са несвободни. Свободно се движат само хората с оръжие. Актьорите ефектно и ароматно играят различните страни на своите герои, за което многократно бяха възнаградени с аплодисменти.

На финала директорът на театъра Биляна Петрова благодари на всички, спомогнали за успешната премиера. Специални благодарности имаше за Николай Урумов, който за трети път работи в Ловеч, както и за гост-актьора Асен Блатечки, който за първи път е в града на люляците. Благодарности имаше и към кмета Страцимир Петков и зам.-кмета Алдин Начков за съдействието. Отбелязани бяха и спонсорите – фирма „Велга“ ООД, ресторант „Драката“, хотел „Президиум Палас“, магазин на Христофор Петков и мандра в Горан. Бяха поднесени цветя от кмета на Ловеч и от Драматичен театър „Рачо Стоянов“ – Габрово.

Днес, 2 юли, спектакълът гостува в София от 18.30 часа, половин час по-рано от обичайното, в театър „Сълза и смях“. Билети на касата и онлайн на https://www.salzaismyah.bg/site/event/1972

„Зимните навици на зайците“ от Станислав Стратиев, постановка Николай Урумов, участват Асен Блатечки, Николай Урумов, Георги Грозев, Богдан Казанджиев, Гьорги Трайков, Явор Костов-Яша, Аделина Петрова, Златина Гълъбова и Диана Спасова. Сценографията е на Кирил Наумов, костюмографията на Елица Андреева, а музикалните картини – на Иван Стоянов.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest