Прекланяме се пред паметта на Радичков

Кметът на Монтана Златко Живков, деца от VІІ средно училище „Йордан Радичков”, служители от библиотека „Гео Милев” и граждани се преклониха  пред паметта и поднесоха цветя на паметника на бележития син на Северозапада писателя Йордан Радичков. На днешния ден се навършват 17 години от смъртта му.

„Това е повод да си спомним за нашия талантлив земляк, които беше дълбоко свързан с родния си край и го отрази в творчеството си, заяви кметът Живков.

Паметникът на Йордан Радичков в Монтана бе издигнат през 2008 година в непосредствена близост до регионалната библиотека в парк „Монтанензиум”. Инициативата за създаването му е на сдружение  „Приятелите на Радичков”.  Бронзовата  статуя на писателя в половин ръст е дело на известният български скулптор и близък приятел на Радичков Георги Чапкънов. 

Да си спомним за Радичков от думите му в един разговор, включен в сборника  „Йордан Радичков. Интервюта“

Човек трябва да е убеден, че има огромни сила и енергия у себе си, че може да хване целия свят ей тъй, в шепата си, че вода да пусне. И колкото повече съхрани това безумие, този оптимизъм и огромна вяра — толкова по-дълго ще съхрани себе си. Естествено, животът взема ръбовете, позаглажда, както се заглаждат речните камъни, но колкото по-дълго е това единоборство с всичко, което се изпречва по пътя му, толкова по-далеко стига човекът.“

Pin It on Pinterest