Региона

Предупреждение за интензивни валежи с гръмотевици и силен вятър в късните часове на 2 юли

По информация на Националния институт по метеорология и хидрология през днешния ден се очакват максимални температури 39°-40°, но с приближаването на студен атмосферен фронт вечерта и през нощта срещу сряда в югозападната част от област Русе ще се създадат условия за развитие на купесто-дъждовна облачност, локални краткотрайни и интензивни валежи, гръмотевици с временно усилване на вятъра – т. нар. шквал.

Поривите на вятъра се очаква да достигнат 15-20 м/сек, с многократна смяна на посоката, като са възможни и градушки. Температурите ще се понижат значително вечерта и през нощта, като няма да надвишават 24-25 градуса.

През следващите два дни отново се очакват локални краткотрайни и интензивни валежи. Максималните температури ще са 28-29 градуса, а минималните – 18-19.

Апелът към жителите на общината е да бъдат внимателни и при интензивна буря, обилен дъжд или ураганен вятър да не предприемат пътувания. Важно е в такива моменти да не се движат в близост до жилищни сгради и строителни обекти, и да приберат от терасите си всичко, което при силен вятър може да нарани преминаващи по тротоарите. Призовават се собствениците на търговски и рекламно-информационни елементи да проверят обектите си, а изпълнителите да проверят състоянието на строителните обекти, на оградите и строителните скелета, и да предприемат действия по обезопасяването им.

Продължава регулярното прочистване на дъждоприемните шахти и дъждоотводнителната канализация в града.

Община Русе следи непрекъснато метеорологичната обстановка и остава в готовност да съдейства на гражданите. При необходимост сигнали се приемат на телефона на Дежурния общински съвет за сигурност – 082/820 111 или на Единния европейски телефон за спешни и аварийни обаждания -112.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest