Представят изложба и триезичен албум за живота и делото на Йосиф Шнитер в Българския културен институт – Прага

По повод 100-годишнината от установяването на дипломатическите отношения между България и Чешката република, по инициатива на Българския културен институт – Прага на 08.10.2020 г., ще се открие документалната изложба „Архитектът Йосиф Шнитер”.

Тя представя живота и приноса на арх. Шнитер за благоустройството на град Пловдив и региона в края на XIX-ти и началото на XX-ти век. Архитект Шнитер е проектирал много от емблематичните сгради на града, направил е генералния градоустройствен план на Пловдив и е положил основите по изграждането на градския водопровод. Арх. Йосиф Шнитер е създател на емблематични пловдивски сгради, някои от тях са: църквата „Св. св. Кирил и Методий”, Къщата на Драган Манчов – днес Община Пловдив, район Централен, сградата на ул. „Райко Даскалов” 1 – днес туристически информационен център, камбанарията на църквата „Св. Богодорица”, Девическото класно училище – днес сграда на Градска художествена галерия, църквата „Св. Георги” и др.

Експозиционните табла, представени на чешки език са изготвени от екипа на ОИ „Старинен Пловдив”, в партньорство с наследниците на видния архитект, Държавен архив Пловдив и Община Пловдив. В изложбата ще участват лични вещи и пособия на арх. Шнитер, както и уникално копие на генералния градоустройствен план на Пловдив. Те са предоставени от наследниците и лично от проф. Мария Шнитер, която ще е специален гост на събитието.

Екипът на Българския културен институт в Прага планира изложбата да гостува в няколко града на Чешката република. Фотоизложбата може да бъде видяна в Българския културен институт – Прага до 30.10.2020 г.

На 09.10.2020 г. в Прага ще бъде представен за първи път и триезичният албум за живота и приноса на арх. Шнитер за благоустройството на град Пловдив и региона. Луксозното издание, в обем 135 страници, е изпълнено с интересна биографична информация и богат снимков материал, който разширява представата на читателите, както за личността на архитекта, така и за пулса на епохата, в която той изготвя и осъществява своите емблематични проекти.

Албумът се издава с финансовата подкрепа на Община Пловдив и започва с официално обръщение на Кмета на Пловдив Здравко Димитров, както и с обръщение на директора на българския културен институт в Прага Галина Тодорова.

Pin It on Pinterest