Представиха книгата „Феноменът пловдивски спор“ и отличиха с медали спортистите от Топ 50

В деня на спорта – 17-ти май, в Пловдив на тържествена церемония бе представена книгата „Феноменът пловдивски спор“ с автори Диян Никифоров, Илия Кисимов и Нейко Дамянов.
Проектът, който бе безрезервно подкрепен от Община Пловдив, отразява постигнатото от спортисти, треньори, специалисти, ръководители и общественици  в спортната история на България.
„Тази книга ще остане във фондовете на Пловдив и ще разказва за уникалните постижения на пловдивския спорт. Има цели държави, които не могат да подредят толкова постижения и да изброят толкова имена като нашия град“, заяви в приветствието си кметът Иван Тотев. Той подчерта, че Пловдив е уникален и неповторим град – град на културата, на художниците, на спорта. „Горд съм да съм кмет на този град, в който греят толкова ярки звезди и разнасят славата му извън пределите на България. Поклон и благодаря за това, което сте направили и правите за нашия град“, каза още кметът на Пловдив инж. Иван Тотев.
На церемонията в гранд хотел „Пловдив“ присъстваха много медалисти, спортни легенди, деятели, кметът Иван Тотев, председателят на Общинския съвет Савина Петкова, областният управител Здравко Димитров, заместник-кметът по спорт, младежки дейности Георги Титюков, Чавдар Каришев – директор на Радио „Пловдив“, партньор по проекта.
Връчени бяха юбилейни медали на спортистите, намерили място в класацията Топ 50. Те са изработени от КЦМ, а кметът Иван Тотев благодари на изпълнителния директор Румен Цонев за подкрепата, която оказват не само в сферата на спорта и културата, но и в обществения живот на града като цяло.
Класацията „Пловдивският спорт – топ 50” бе обявена в началото на  2018 година и оглавена от Стефка Костадинова, Николай Бухалов, Йордан Йовчев, Асен Златев, Ваня Гешева, Стоян Делчев, Мария Петрова, Петър Лесов, Сийка Келбечева и Стоянка Груйчева, Христо Стоичков.
В анкетните листове на 55-те познавачи на пловдивския спорт попаднаха имената на 113 атлети от 21 вида спорт. Спортистите, намерили място между първите 50, са в елита на българския спорт. Те и останалите, допълващи списъка от 113 отличени, са представители на леката атлетика, гимнастиката, кану-каяка, гребането, футбола, баскетбола, шахмата.
По време на представянето бе нееднократно подчертано, че Пловдив е най-спортният град на България. Основание за подобно твърдение е постигнатото през годините от спортистите на Пловдив и областта в най-престижния спортен форум – съвременните олимпийски игри. Там делът ни е една четвърт от извоюваните отличия от всички български спортисти. От общо 218 медала, 58 са дело на пловдивчани. Към това трябва да добавим и спечелените още 35 златни отличия от световни и 47 от европейски първенства. Така чрез този социален феномен – спорта, милиони хора по света научиха за Пловдив и България.
Ето и цялата класация „Пловдивският спорт – топ 50”:
1. Стефка Костадинова – лека атлетика
2. Николай Бухалов – кану-каяк
3. Йордан Йовчев – гимнастика
4. Асен Златев – вдигане на тежести
5. Ваня Гешева – кану-каяк
6. Стоян Делчев – гимнастика
7. Мария Петрова – худ.гимнастика
8. Петър Лесов – бокс
9. Келбечева/Груйчева – гребане
10. Христо Стоичков – футбол
11. Милен Добрев – вдигане на тежести
12 Пенка Стоянова – баскетбол
13. Любомир Любенов – кану-каяк
14. Севдалин Маринов – вдигане на тежести
15. Йордан Митков – вдигане на тежести
16. Нонка Шатърова-Матова- спортна стрелба
17. Христо Проданов – алпинизъм
18. Петър Мерков – кану-каяк
19. Живко Вангелов – борба
20. Александър Христов – бокс
21. Мария Вергова – лека атлетика
22. Христо Бонев – футбол
23. Велик Капсъзов – гимнастика
24. Гинка Гюрова – гребане
25. Тодор Диев – футбол
26. Красимир Дунев – гимнастика
27. Анка Узунова – волейбол
28. Георги Трингов – шахмат
29. Каспар Симеонов – волейбол
30. Георги Василев – футбол
31. Стоян Гунчев – волейбол
32. Динко Дерменджиев – футбол
33. Ангелина Михайлова – баскетбол
34. Ива Пранджева – лека атлетика
35. Атанас Търев – лека атлетика
36. Гинка Загорчева –лека атлетика
37. Трендафил Стойчев – вдигане на тежести
38. Лиляна Томова – лека атлетика
39. Стефан Топуров – вдигане на тежести
40. Рангел Геровски- борба
41. Минчо Пашов – вдигане на тежести
42. Силвия Германова – баскетбол
43. Иван Михайлов – бокс
44. Диана Палийска – кану-каяк
45. Кръстина Гьошева – баскетбол
46. Анка Бакова – гребане
47. Нитула Борисова – баскетбол
48. Магдалена Георгиева- гребане
49. Стефка Мадина – гребане
50. Иван Вълчев – алпинизъм

Pin It on Pinterest