Региона

Предприемат спешни мерки заради коклюша

До 10 май проверяват имунизирани ли са децата във всички детски и учебни заведения на територията на община Стара Загора

От Община Стара Загора информираме по спешност всички детски заведения – ясли, градини и училища, както и всички здравни специалисти за мерките, изисквани от РЗИ във връзка с регистрираните случаи на болестта коклюш. Това съобщи днес зам.-кметът на Община Стара Загора Павлина Делчева, с ресор „Общинска собственост, здравеопазване и социални дейности“.

Здравните специалисти трябва да проверят всички имунизации и реимунизации на всички деца в детски и учебни заведения на територията на общината. Срокът за това е до 10 май 2024 г.

Ще се издирват неимунизирани деца, включително и с помощта на ромските медиатори там, където се налага, макар че проблемът с антиваксърските действия със сигурност не касае единствено децата от малцинствен произход.

„Страховете, които имаме от години, че родители отказват да си имунизират децата и това може да доведе до сериозен проблем, вече виждаме да се реализират“, отбеляза Павлина Делчева. Зам.-кметът отправи апел към родителите да проявят съвестност и да съдействат, а директорите на детски и учебни заведения също да подходят отговорно към проблема.

Засега в област Стара Загора има 3 регистрирани случая на коклюш от началото на 2024 г. – на 8 г., на 18 г. и на бебе на 1 месец, те са от Стара Загора и от Казанлък, а за двамата ученика има данни за проведена имунизация.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest