Празникът на Шумен

Денят на Шумен – 11 май, свързан с почитта към делото на славянските първоучители Кирил и Методий, бе тържествено отбелязан днес.

По традиция пред сградата на общината беше изнесена оригиналната икона с образите на Кирил и Методий, подарена от ген. Белокопитов. Това е най-старата икона на светите братя, завещана на шуменци да продължат и развиват делото им и да пазят единството между славянските народи. Верни на духа и традициите, шуменци избират 11 май за свой празник – деня, в който православната църква почита светите равноапостоли.

Пред сградата на общината бяха издигнати знамената на Република България, на Европейския съюз и на Шумен от Даниел Койнов, ученик от IX Б клас в ППМГ „Нанчо Попович“, Иван Радев, курсант старши сержант от Факултета „Артилерия, ПВО и КИС“ към НВУ „Васил Левски“ и проф. Валери Чакалов, преподавател в ШУ „Еп. К. Преславски“.

От името на кмета Любомир Христов заместник-кметът Татяна Костова поздрави шуменци и гостите на тържеството, сред които народни представители, членове на Министерския съвет, представители на обществени и културни организации, граждани. В него тя припомни, че празникът на 11 май не е просто едно документално свидетелство от музейния архив. Той е част от „нашите дела, от делата на нашите съвременници. Градът – това са хората, които живеят, работят в него и правят едно място добро или лошо, красиво или грозно. Всяко поколение оставя своя отпечатък във времето и е важно какво ще разказва за нас историята. Обединени от общото ни настояще и бъдеще, от общите ни мечти и отговорности, от стремежа към активен и пълноценен живот нека заедно да превърнем Шумен в модерния град, в който всички искаме да живеем,“ каза Костова. Тя честити празника с пожеланието удовлетворение и радост да изпълват дните на шуменци.

От 11 часа в зала 363 на общината започна тържествената сесия на Общинския съвет. В обръщението към гостите и общинските съветници от името на кмета на Шумен зам.-кметът Найден Косев припомни значението на датата 11 май в историята на града. „С просвещението и духовността са свързани имената на плеяда от даровити шуменски учители, творци, духовници и революционери. Но връщането назад във времето е важно не само за  да си припомним дати и събития, да отдадем заслуженото уважение към личностите, с които се гордеем. Уроците на историята са тези, от които трябва да се поучим във времена на нови изпитания и неизвестни. След две години пандемия и война недалеч от нас нещото, което може да ни помогне, е да мислим за нашето общо настояще и бъдеще. Да бъдем отговорни и да работим заедно за просперитета на нашия град и заедно да напишем новата история на Шумен“, призова Косев – „така, както са го правили нашите предци“.

Заместник-кметът Росица Антонова и председателят на Общинския съвет Ася Аспарухова връчиха отличията „Носител на златна значка на град Шумен“ и наградите за изкуство и култура. Със златна значка бяха удостоени Петър Минчев – за активна спортна, обществена и дарителска дейност, Стефан Живков, който повече от 25 години е кмет на Царев брод и се ползва с уважението на жителите на селото и Веска Ламбова – за популяризиране на родовата история и местното културно-историческо наследство.

В областта на културата награди бяха връчени на Мартин Маринов за романа „Завинаги“, на Художествената галерия „Елена Карамихайлова“ за монографията „Имена в българското изкуство от Шумен“, на Драматично-кукления театър „Васил Друмев“ за спектакъла „Михал Мишкоед“, на дуото „Con Anima“ – Виктория Стефанова – флейта и Евридика Вълчева за активно участие в музикалния живот на града. Деница Узунова бе отличена за книгата-албум „50 години Международни детско-юношески хорови празници „Добри Войников“. С колективната награда за журналистика и публицистика беше награден екипът на Общинския медиен център-Телевизия Шумен. Наградата за изобразително изкуство получи Александър Величков, а за приложни изкуства отличието бе връчено на Ирина Василева. С колективната награда за дейци на културата беше отличен колективът на НЧ „Асен Златаров-1872“ в кв. „Дивдядово“.

Макар и не по предварително обявения сценарий, народният представител Антония Димитрова пожела да връчи награда и на Славея Иванова за постижения в областта на изкуството. Шуменката се завърна с голямата награда – Гран При от XIX Международен конкурс за вокални изпълнители „Златен микрофон“ в Казахстан.

Празничната програма за деня продължава с откриването на театралния фестивал „Нова българска драма“. От 20.00 часа е концертът на Стефан Вълдобрев и „Обичайните запозодрени“ в Арена Шумен. Входът е свободен. Денят на Шумен ще завърши с красива празнична заря.

Pin It on Pinterest