Празникът на Асеновград: Вълни от емоции и хора, зажаднели за събития

Целият уикенд бе изпълнен с концерти, тържества и забавления за малки и големи.

Кулминацията на тържествата по повод Празника на Асеновград настъпи още в съботния ден с откриване Панаир на традиционните български занаяти и местни специалитети в Градския парк. 30 шатри с ръчно изработени изделия приковаха вниманието на асеновградчани и гостите на града. Там можеше да се видят щандове на асеновградски производители и занаятчии, училища и творчески формации от общината, както и на майстори от цялата страна. В съботния следобед пък се проведоха няколко концерта един след друг. Настроение в почивния ден създадоха Музикална школа „Станимака“, Фолклорна формация „Карлък“ и талантите от класа на Ина Паришева.

В неделя, 30-ти май, в деня на Празника на Асеновград, събитията започнаха още в 09:00 ч. и продължиха чак до 22:00 ч. Отслужена бе Празнична света литургия за благоденствието на града. Пред паметника на Цар Иван Асен II кметът на Асеновград доктор Христо Грудев произнесе слово по повод празника. Последва поднасяне на венци и цветя в памет на признателност пред достойните дела на великия владетел, чието име носи градът, след което всички коленичиха и притихнаха в минута мълчание. Прозвуча химнът на България, а българският трибагреник беше развян високо. В емблематичното за Асеновград Старинно училище „Свети Георги“ се състоя официалната церемония по връчване на званието „Почетен гражданин“. Удостоени бяха управителят на болницата в града доктор Иван Червенков и културният деец и общественик Йордан Кожухаров.

Наградени бяха и участниците в конкурса за детска рисунка „Аз рисувам моя град“. Любими анимационни герои пък привлякоха погледите на най-малките, които се забавляваха с тях повече от час. Неделният празничен ден продължи с концерти и спектакли на Представителния духов оркестър при ВВС – Пловдив, Петя Буюклиева, Музейната музикална школа и Спортен клуб по модерен балет „Косара“. Специален гост на Празника на Асеновград бе Нели Петкова. Въпреки дъжда, стотици асеновградчани стоически слушаха ангелския й глас повече от час и я аплодираха. Лично кметът доктор Грудев й поднесе букет цветя и й благодари за оказаната чест да присъства в празничната вечер. Финалът на Празника на града бе поставен от завладяващите и спиращи дъха фойерверки, които осветиха в ярки цветове небето над Асеновград и всички присъстващи бяха вперили поглед в пищната заря.

Pin It on Pinterest