Празници в Новоселци и Покрайна

Жителите на двете видински села честваха традиционните събори на населените места.

Гости на тържествата бяха заместник-кметът на Община Видин по хуманитарни дейности и социална политика Борислава Борисова, председателят на Общинския съвет Генади Велков, секретарят на Общината Валери Димитров.

Борислава Борисова поздрави жителите на Новоселци по случай празника на селото и им пожела много здраве и прекрасно настроение, дните им да са изпълнени със съзидание, а домовете им – с щастие и благополучие. Тя връчи на кмета на населеното място Цеца Велкова поздравителен адрес от кмета на Общината д-р Цветан Ценков. „С отбелязването на празника Вие засвидетелствате своята любов към родното място и неговите традиции. Предавайте богатото наследство от народни обичаи на своите деца, за да ги съхраняват във времето напред. Продължавайте да живеете в разбирателство, да посрещате заедно предизвикателствата и да се радвате на успехите“, се казва в поздравителния адрес.

За доброто настроение на домакините и гостите на събора в Новоселци се погрижиха артистите от Ансамбъла за народни песни и танци „Дунав“, които изнесоха концертна програма.

Празникът в Покрайна за поредна година събра жителите на населеното място на площада на селото. Заместник-кметът Борисова поздрави присъстващите от името на кмета д-р Ценков и на цялото общинско ръководство и им пожела да продължават да тачат родовите си корени и с енергия и вдъхновение да сътворяват по-добро бъдеще за своите деца.

Тя поднесе на кмета на селото Валентин Маринов поздравителен адрес, в който се казва: „Изключително е приятно да си свидетел как няколко поколения се събират заедно, за да се веселят и да покажат, че пазят традициите и обичат своето родно място. Затова не мога да не приветствам усилията на Кметството и на Народно читалище „Просвета-1927 г.“, които съхраняват самобитния дух и обичаите на това прекрасно селище“.

Гост на събора в Покрайна беше и областният управител Огнян Асенов, който също поднесе приветствие.

Празничната програма продължи с концерт на Ансамбъл „Дунав“. След това своите умения и любов към българския фолклор показаха самодейци от читалища в региона.

Pin It on Pinterest