Правят „солна стая“ в ДКЦ 22 – София

Намерение за изграждане на „солна стая“ в сградата на ДКЦ 22 беше разгледано от членовете на здравната комисия към Столичния общински съвет.

Ръководството на поликлиниката иска да оборудва такава стая с до 20 000 лв. собствени средства на общинското дружество.

Солните стаи са изградени на принципа на антибактериалната среда и халотерапията се препоръчва от лекарите при респираторни и кожни заболявания, при проблеми с нервната система, алергии и др. С такива помещения за халотерапия разполагат някои болници и здравни центрове, както и детски заведения в София.

Целта на солната стая е да се постигне микроклимат, създаден по образец близък до здравословната среда в една солна пещера, на морския бряг или в борова гора.

Най-често педиатри препоръчват ползването на солна стая за малките пациенти при различни респираторни заболявания като астма, бронхит, кашлица, пневмония, синузит, алергия, кожни проблеми и др. Микроклиматът и релаксиращата обстановка в солната стая благоприятстват и за успокояване на нервната система, като се намалява стресът и умората. Обогатеният с кислород и солни кристали въздух повишава обменните процеси в кръвта, а отрицателните йони помагат за нормализиране на функциите на мозъка. Халотерапията помага за справяне със стрес, депресия, главоболие, безсънние и др.

Според д-р Лили Иванова, управител на ДКЦ 22, инвестицията в „солна стая“ ще може да се изплати за около 2 години, тъй като педиатри, невролози и кожни лекари често изписват халотерапия за своите пациенти и има търсене на този вид медицинска услуга.

Pin It on Pinterest