Поздравление от Областния управител по случай 108 години от Освобождението на Смолян и Родопите

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МЕЛЕМОВ,

УВАЖАЕМИ ГРАЖДАНИ НА СМОЛЯН,

Устремът за Свобода в нашия край е бил най-продължителен, нашите земи остават в територията на Османската империя 34 години след Освобождението на България през 1878! И това са години, изпълнени с трепет, нестихващи битки, но и нови надежди и сили!

За Освобождението на Смолян и Родопите поколения наши предци проливат кръвта си, в продължение на векове тежко страдат и търпят, но нито за миг не се отказват от идеала си – нашата магична планина да бъде отново част от Свободна България! Със своя непоклатим дух, обединени в усилията си към заветната цел, родопчани присъединяват тези свещени земи към Родината през есента на 1912 година! И независимо от това в кой бог са вярвали, дедите ни са имали българско самосъзнание и твърдо са отстоявали националната си принадлежност! Чрез този силен дух са съхранени непреходните ценности, превръщащи Смолян и Родопите в огнище на българщината!

С героична жертвоготовност поколения българи извоюваха правото ни да живеем и да се развиваме в свободна и независима България! Славната ни история е нашият стожер и основен довод да се обединим около значимите каузи и заедно да се изправяме срещу предизвикателствата на времената, в които живеем! Родопчани винаги сме били, сме и ще бъдем пазители на народните традиции, предците ни са преодолели тежки времена и са оцелели, за да продължат рода ни и да ни има нас днес! Наш дълг е да съхраним този славен род, като възпитаваме децата си в обич към родния край!

Бъдете здрави и ценете свободата!

Честит празник, смолянчани! Честит празник, родопчани!

НЕДЯЛКО СЛАВОВ,

Областен управител на област Смолян

Pin It on Pinterest