Поздравление от кмета на Ловеч за Деня на народните будители 1 ноември 2020

Уважаеми съграждани!

На 1 ноември ние честваме Деня на народните будители!  Празникът припомня за хората, които вдъхновяват околните към промени и да творят добро. Историята ни е осветена от имена като Светите братя Кирил и Методий, небесни покровители на нашия град Ловеч, от Паисий Хилендарски, Петър Берон, братя Миладинови, Петко Славейков, Захари Стоянов, Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов и още много българи. 

В тази трудна година ми се иска да обърнем повече внимание на съвременните будители. На първо място това са лекарите и учителите! Две професии, на които до преди години малцина отдаваха такава важност и тежест, както днес. Защото не само  успяват да отправят позитивни послания към обществото, но и работят за нашата сигурност и здраве. В дните, през които се борим с пандемията, тях с пълно право можем да ги считаме за будители. 

Справедливо нареждаме нашите лекари и медицински лица до родолюбивите българи, защото са на предната линия срещу вируса. Не по-малко са заслугите на учителите, които никога досега не са работили в такава трудна обстановка. Те дават всичко от себе си  учебният процес да продължава. 

Поради санитарните мерки се отказахме от концерти и други масови изяви. За нас най-важният акцент в Деня на будителите е сигурността. И истински будител е онзи, който не си затваря очите през коварния вирус, а иска да го пребори.

За това поздравявам всеки, който се труди за нашето здраве и за нашите знания по време на пандемията. Честитя на всички, които се опират на науката и изкуството, на постиженията на човешката мисъл!

Честит празник! 

Корнелия Маринова,

Кмет на Община Ловеч

Pin It on Pinterest