Региона

Повече от 420 души в Община Левски носят имената на християнски добродетели!

Честит празник на Вярата, Надеждата, Мъдростта и Любовта!
На 17-и септември православната църква почита паметта на Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов – отдава се почит на добродетелите, които ни крепят – вярата, надеждата, любовта и мъдростта. София означава мъдрост. Мъдрост, която не говори, защото знае, вижда и помага. Тя черпи силата си от вярата, надеждата и любовта. И ги дарява на света.
Преданието разказва, че през втората половина на І в. в Рим живяла една благочестива жена, християнка. Тя се казвала София и имала три дъщери, които носели имената на християнски добродетели — Вяра, Надежда и Любов. Тя ги възпитавала в любов към Господа Иисус Христос. Майката и дъщерите й не скривали своята вяра в Христа и я изповядвали открито. Наместникът Антиох донесъл за това на император Адриан (117-138), който заповядал да ги доведат веднага при него. Разбирайки защо ги водят в двореца, светите деви се молили горещо на Господ Иисус Христос да им даде сили да не се страхуват от предстоящите мъки и смърт. Когато майката с трите си дъщери застанали пред императора, всички присъстващи се изумили от спокойствието им: сякаш са ги повикали на светло тържество, а не на изтезание. Въпреки убежденията и заплахите на императора те останали непреклонни и отказали да пренесат жертва на богинята Артемида. Тогава той заповядал да ги убият.

Мощите на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов почиват от 777 г. в Елзас, Франция.

На днешния празник имениците посрещат гости, като в много къщи на този ден се месят пресни питки и се раздават с грозде или с други плодове за здраве, щастие и любов. Пеят се песни и се играят хора.

🍀 Честити бъдете Именици! Желаем ви здраве, носете Вярата, уповавайте се на Надеждата и раздавайте Любов ! 

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest